Şanlıurfa'da Sağlıkçılar Ek Ödeme Değil Tek Ödeme İstiyoruz ;

Şanlıurfa'da Sağlıkçılar Ek Ödeme Değil Tek Ödeme İstiyoruz

Şanlıurfa Tabip odasından açıklama; Ek ödeme değil tek ödeme istiyoruz...

Şanlıurfa Sağlık Haberleri; Urfa Tabip Odası yaptığı açıklamada Şanlıurfa'da ek ödeme değil tek ödeme istiyoruz dedi. 


Şanlıurfa Tabip Odası, hekim maaşlarında 7200 Ek Gösterge ve yükseltilmiş özel hizmet tazminatı oranı talep ettiklerini bildirdi.

Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı Osman Yüksekyayla, sağlık çalışanlarının emeklerinin farkına varılmasını, haklarının ödenmesini istediklerini belirterek, “Ek ödeme değil tek ödeme istiyoruz” dedi.
Şanlıurfa Tabip Odası üyeleri, Eyyübiye Eğitim Araştırma Hastanesi önünde bazı hekimlerle basın açıklaması yaptı. Ellerinde “Emek Bizim Söz Bizim” yazılı pankart açan oda üyeleri, “Performans Değil, Temel Ücret”, “7200 Ek Gösterge Hakkımız” şeklinde döviz taşıdı.
Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı Osman Yüksekyayla, açıklamasında Türk Tabipleri Birliği olarak hekim maaşlarında 7200 Ek Gösterge ve yükseltilmiş özel hizmet tazminatı oranı talep ettiklerini kaydetti. Yüksekyayla, “Türk Tabipleri Birliği olarak emeğimizin görünmesini, hakkımızın ödenmesini istiyor, ‘Ek ödeme değil tek ödeme istiyoruz’” ifadesini kullandı.
Toplum sağlığına yönelik politikaların başarısının sağlık emekçilerinin sağlığının, özlük ve ekonomik haklarının geliştirilmesiyle gerçekleşebileceğini belirten Yüksekyayla, hekimlerin geçinme sorunuyla karşı karşıya olduğunu kaydetti. Yüksekyayla, şu ifadeleri kullandı:
“Hekimlik yapabilmek, çalışma koşullarının yeterliğine, hukuki-insancıl çalışma sürelerine, mesleki bağımsızlığa, bilimsel desteğe, şiddetten uzak bir ortama bağlıdır. Ancak çalışma koşulları ve sağlık sistemi bozukluklarının yanı sıra hekimler için giderek büyüyen bir sorun daha var: Geçinememek.”
“ALKIŞTAN ÖTEYE GİDİLMEMİŞTİR”
Yüksekyayla, sağlıkta dönüşüm nedeniyle iş yükü artan hekim ve tüm sağlık çalışanlarının yüklerinin Mart 2020’den itibaren koronavirüs salgınıyla daha da ağırlaştığına dikkati çekti. Sağlık çalışanlarının yoğum bakım, filyasyon ve aşılamanın aralarında bulunduğu birçok noktada var gücüyle çalıştığını vurgulayan Yüksekyayla, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hakkınız ödenmez denmiş ve gerçekten ödenmemiş, emeklerinin karşılığında alkıştan öteye gidilmemiştir. Adaletsiz ve çoğunlukla ödenmeyen ek ödeme yalanları ile süreç geçiştirilmiştir. Ek ödeme adaletsizliği çalışma barışını bozmaktan başka bir işe yaramadığı gibi, ödemeler ne düzgün dağıtılabilmiş ne de adil olmuştur. Ek ödeme adı altında verilen, geleceğimize hiçbir yansıması olmayan ücretlendirme modeli emek sömürüsünden başka bir şey değildir.”
Artan enflasyon ve zamlarla her kesimden “geçinemiyoruz” sesleri yükseldiğine değinen Osman Yüksekyayla, “Elbette hekimler ve sağlık emekçileri de bu yoksullaşmadan etkilenmekte, insanca yaşayacak ücreti alamamaktadır” diye konuştu.
Bağımsız araştırmacılar ve tüketici derneklerinin alternatif enflasyon hesaplarına göre, halkın hissettiği "gerçek enflasyonun" yüzde %45 olduğuna dikkati çeken Yüksekyayla, sabit ek ödeme hariç, mesleğe yeni başlayan pratisyen hekimin maaşının yaklaşık 4 bin 900 TL, 30 yıllık uzman hekimin maaşının 5 bin 800 TL olduğu bilgisini verdi.
Yüksekyayla, hekim emekli maaşında 2018’de yapılan değişiklikle kısmi bir iyileştirme yapılmış olsa da, emekli olup çalışılırsa bu ödeme kesildiğine vurgu yaptı. Yüksekyayla, “Emekli hekimlerin yüzde 30’unu oluşturan BAĞ-KUR ve SSK emeklisi hekimlerin aylığı 2 bin 300-4 bin TL arasında olup, ücretler maalesef açlık sınırının da altında kalmıştır” ifadesini kullandı.


İSTİFA EDEN HEKİM SAYISI 9 BİN
Hekimlerin salgının iyice ağırlaştırdığı çalışma koşulları, aşındırılan özlük hakları, emek karşılıksız çalışma ve sağlıkta şiddet nedeniyle istifa ve göç etmekte olduğunu belirten Osman Yüksekyayla, şu bilgileri paylaştı:
“Son 20 ayda Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışmaktayken istifa eden hekim sayısı 9 bin kişiyi bulmaktadır, buna henüz asistan olduğu halde istifa edenler de dahildir. Önceki dönemle karşılaştırınca yüzde 20’lik bir artış söz konusudur. Yine son 20 ayda 3 bin hekim emekli olmuştur. Önceki döneme göre artış yüzde 40’ı bulmaktadır. Bu meslektaşlarımızın özel sağlık kuruluşlarında çalışmaya devam etmek durumunda olduğu aşikardır.”


MAAŞLARDA EN AZ YÜZDE 150 ORANINDA ARTIŞ TALEBİ
Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı Yüksekyayla, hekimlerin emeklerinin karşılığı olarak insanca yaşayacak ve emekliliğe yansıyacak güvenceli gelir alamamakta olduğunu belirterek, “Bu nedenle Türk Tabipleri Birliği olarak derhal, hekimlerin maaş ve emekli aylığına etki edecek 7200 Ek Göstergenin uygulanması ve Özel Hizmet Tazminat oranlarının yükseltilmesiyle maaşlarda en az yüzde 150 oranında artış talep ediyoruz” dedi.
 Yüksekyayla, tüm sağlık çalışanlarının maaşında da 3600 ek gösterge uygulanması talebinde bulundu.
“Hekimlerin çalışırken maaşı 18 bin TL’den, emeklilikte 10 bin TL’den daha az olmamalıdır” diyen Yüksekyayla, haklarını alana kadar mücadeleye devam edeceklerini kaydetti.
Yüksekyayla, 23 Kasım’da İstanbul’dan “Beyaz Yürüyüş”ü başlatacaklar bilgisini verdi.


 

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , , , , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum