Şanlıurfa'da Unutulmak Üzere Olan El Sanatlarından Çulhacılık Tescillendi
Şanlıurfa Çulhacılık tescillendi. Haliliye Belediyesi tarafından Urfa'da unutulmak üzere olan Çulhacılık coğrafi işaretli olarak tescillendi....
Şanlıurfa Haber; Urfa'da unutulmak üzere olan el sanatı Çulhacılık..
Haliliye Belediyesi Şanlıurfa'da, yok olmaya yüz tutan el sanatlarından olan çulhacılığın coğrafi işaret tescil belgesini aldı.
Şanlıurfa’da Osmanlı dönemi el sanatlarından olan ancak sanayileşmeyle birlikte unutulmaya yüz tutan çulhacılık sanatını canlandırmak için çalışma başlatan Haliliye Belediyesi, Çulhanın Şanlıurfa’ya ait olduğunu tescilledi. Geleneksel El Sanatları Merkezi'nde atölye kurarak çulha üretimine başlayan ve genç nesle aktaran Haliliye Belediyesi’nin Türk Patent Kurumuna yaptığı coğrafi tescil başvurusu sonuçlandı. Yeni çulha ustaları yetiştirmek için çalışmalarını sürdüren Haliliye Belediyesi’nin hedefi çulhacılığı tekrardan canlandırmak.
Çulhanın coğrafi işaret tescil belgesini aldıkları müjdesini veren Mehmet Canpolat, “Çulha inşallah sanayileşmeyle birlikte ülkemizin ekonomisine katma değer kazandıracak” dedi.
“ÇULHAYI SANAYİYE TAŞIYACAĞIZ”
Yüzyıllardır Şanlıurfa’da süre gelen çulha beziyle ilgili coğrafi işaret tescil belgesinin aldıklarını belirten Canpolat, 600 yılı aşkın geçmişi olan çulhacılığın Şanlıurfa’da tekrar yaşatılmasıyla ilgili Haliliye Belediyesi olarak işlemleri tamamladıklarını aktardı. Belediye bünyesinde bir ustalarının olduğunu paylaşan Canpolat, “Sanayileşmeyle ilgili hazırlıklarımız var. Organize Sanayi Bölgemizde de bir yerle ilgili şu anda çalışıyoruz. Görmüş olduğunuz ahşap tezgahları biraz daha geliştirerek inşallah bu kumaşın ülkemizde daha yüzyıllar boyunca devam etmesiyle ilgili çalışıyoruz. Köklü bir geçmişe tarihe ve maziye tanıklık eden Haliliye ilçemizde kültürümüze sahip çıkacağız” ifadelerini kullandı.
“HEDEFİMİZ YENİ USTALAR YETİŞTİRMEK”
Çulhanın pamuktan üretildiğini, pamuğun iplik haline getirildikten sonra dokuma tezgahlarında dokunduğu bilgisini veren Canpolat, şöyle konuştu: “İnşallah bundan sonraki süreçte de çulhayı teknolojiye uyarlayıp gelecekte nesillere aktaracağız. Bir zamanlar Haliliye ilçemize bağlı Kamberiye Mahallemizin tamamı bu işle uğraşıyordu. Tabii teknolojinin gelişmesiyle birlikte tamamen yüzde yüz el işçiliğiyle olan bu ürün zamanla artık kaybolmaya başlamıştı. Çulhayla aynı zamanda istihdam ve katma değer oluşturmak istiyoruz. Son ustamızla bu arada çalışıyoruz, öğrencilerimizle birlikte çalışıyoruz. Hedefimiz yine yeni ustalar yetiştirmek ve bu sektörü tekrardan canlandırmak.”
Haliliye Belediyesi bünyesindeki tarihi bir konakta çulhacılık sanatının yaşatılması için açılan kurslarda sanatı genç nesillere aktarıyor. Çulha tezgahlarında; poşu, başörtüsü, seccade, masa örtüsü gibi ev tekstili ürünler geleneksel yöntemlerle üretiliyor.
ÇULHACILIK
Yüzyıllardır Şanlıurfa'da yapılan bir el sanatı olan çulhacılık, özünde bez dokumacılığıdır. Bu bezler yün, pamuk ve floş adı verilen ipek ipliğinden dokunur. İplikler yöresel teknikler ve doğal boyalarla boyanır, kamçılı tezgah adı verilen, el ve ayakla çalışan dokuma tezgahlarında dokunur.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.