Şanlıurfa İsotu ve Urfa Pul Bİberi Binlerce Kişiye İstihdam Sağlıyor;

Şanlıurfa İsotu ve Urfa Pul Bİberi Binlerce Kişiye İstihdam Sağlıyor

Şanlıurfa haber; Urfa Pul biberi 10 bin kişiye geçim kaynağı oluyor....

İsot Üreticileri Kooperatifi Başkan Yardımcısı Murat Mermer, pul biber üretmek için yer sıkıntısı yaşadıklarını belirterek, Şanlıurfa’da biberden gelir sağlayan 10 bin kişinin olduğunu söyledi.Şanlıurfa’da biber üreticileri eylül ayında esnafın ve ülkenin farklı noktalarından gelen ‘isot’ taleplerine yetişebilmek için çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Adeta kentin kırmızıya boyandığı bu vakitlerde çalışanlar da, güneş altında torbasını 8-10 lira arasında temizleyerek ev maliyetine katkı sunuyor. Şanlıurfa’da da son yıllarda kentte biberlerini kurutmak için yer bulamayan üreticiler, tam donanımlı ve hijyenik bir ortamda biber üretirlerse daha verimli olduğunu belirtti. Şanlıurfa İsot Üreticileri Kooperatifi Başkan Yardımcısı Murat Mermer, yaptığı açıklamada, “Pul biberin en önemli detayı tabi ki hijyenik çalışmak. Bizler yer istiyoruz şu anda bizim temel sorunumuz yer sıkıntısı. Daha hijyenik ve temiz ortamlarda çalışmayı bizlerde isteriz. Ben şimdi buradan mülki amirlere sesleniyorum, bizlere kalıcı bir yer versinler” dedi.




BİNLERCE KİŞİNİN GELİR KAYNAĞI
Biber üretim yerleri, mahalle araları ve kentin farklı noktalarında biber işiyle uğraşan vatandaşlar, bu sayede geçim kaynaklarını sağlamış oluyor. Şanlıurfa’da biber üretiminden nerdeyse 10 bin kişinin gelir sağladığını belirten Murat Mermer, “Burada biberlerden gelir sağlayan bin kişi var. Eğer çiftçisiyle, hal pazarında çalışanıyla ayriyeten evde çıkaranlar var, onları da sayarsak 10 bin kişiyi de geçer. Pul biber almak isteyenler temiz, güvenilir yerlerde alsınlar bunu yapabilmek içinde temiz ve donanımlı yerlerde yapılması lazım biberlerin. Ancak şartların daha güzel olması lazım bunun içinde destek bekliyoruz” diye ifade etti. 




MERMER: “GEREKLİ MERCİLERDEN DESTEK BEKLİYORUZ”
 Son yıllarda biber üreticileri, pul biber üretimi için yer bulma konusunda sıkıntı yaşıyor.  Daha önce kentin farklı noktalarında ve sokak aralarında biberlerini temizleyen vatandaş ve üreticiler, gerekli mercilerden tam donanımlı tesis için yer tahsis edilmesini istiyor. Yer bulma konusunda sıkıntı çektiklerini ve bu konuya gerekli çözümün bulunmasını isteyen Murat Mermer, “Üreticiler olarak bizim beklentimiz belediyeden, valilikten bizlere destek verilmesi. Şanlıurfa’da en büyük sıkıntılardan biri sanayileşmemiş olması sanayileşmek içinde bizim gücümüz yetmiyor bunun için destek lazım, resmi kurumlardan destek bekliyoruz. Bizlere talep nereden gelirse oralara gönderiyoruz. Şanlıurfa’da eğer tesisler olursa sadece ülke içine değil yurt dışına da biber göndeririz. Tesisler olursa biber üreticileri de daha fazla mal imal edeceği için kapasite de artacak çiftçi de üretici de kazanacak. Lisanlı depomuz yok ama eğer lisanslı depolarımız olursa daha fazla verim alırız bizim için daha iyi olur.” şeklinde konuştu.


 BİHA

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , , , , , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum