Anadolu Topraklarının kadınları her zaman çalışkandır

Şanlıurfa haber

Şanlıurfa'nın ev sahipliğinde düzenlenen ve 8 ilin online katıldığı Kadın Kooperatifleri Güneydoğu Anadolu Buluşması, Aile Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın katılımıyla gerçekleşti.   
Aile Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın katılımıyla Mehmet Akif İnan Konferans Salonu'nda düzenlenen buluşmada, Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt ve Şırnak'tan vali, milletvekili ile kadın kooperatiflerinin başkanları online bağlanıp, yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Kadın Kooperatifleri Güneydoğu Anadolu Buluşması programına Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Bakan Yardımcısı İsmail Ergüneş, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Şanlıurfa Milletvekili Zemzem Gülender Açanal ve kadın girişimler katıldı.
 
“ŞANLIURFA’DA 11 KADIN KOOPERATİFİMİZ VAR”
Şanlıurfa gençlerin ve kadınların şehri olduğunu belirten Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, “Peygamber kenti, üretimin kenti, ticaretin kenti Şanlıurfa’da ümit ediyorum. Kamu idaresiyle, yerel yönetimiyle, siyasetiyle Cumhurbaşkanımızın mesajıyla iyi yorumlayan Şanlıurfa bu alanların hepsinde 2023 ve sonrasında en büyük katkıyı sağlayan il oluruz. Türkiye’nin en genç iline sahibiz. Ortalama 20. 4 yaş ortalamasına sahibiz. Urfa gençlerin, kadınların şehridir. Şanlıurfa’mızda 11 kadın kooperatifimiz var. Bu alanlarda daha üretken ve daha geliştirici olması adına destek vermeye hazırız. Şanlıurfa’da çok boyutlu bir kalkınma planına, programına ihtiyaç var. Şanlıurfa son 18 yılda ekonomik ve sosyal kalkınmada en fazla kamu yatırımı ve ödeneği alan illerin başında yer alıyor. Eğitimden sağlığa tarımdan turizme gibi birçok alanda gelişmeler sağlandı. Bireysel girişimcilik yeteneğine sahip olan kadınlarımız desteklenmesi gerekiyor. Mikro kredi uygulaması birçok ilde olduğu gibi Şanlıurfa’da en başarılı olan iller arasındadır. Biz güçlü bir ülke oluşturmak zorundayız. BU toprakları bu millete faydasını hizmet edecek şekilde ve dönüştürmeye yönelik çok çalışmamız gerekiyor” dedi.
 
Bakan Yanık, programda yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:
“Bizler inancımız ve kültürümüz nedeni insanın eşrefi mahlûkat olduğuna inandık. İnsan, kadın ya da erkek fark etmeksizin Allah’ın yeryüzündeki halifesidir. Kendisinden ruh üflenen varlıktır. Dolayısıyla biz yeryüzünde kadın ve erkek olarak hayatı ve geleceği beraber inşa etmekle yükümlü insanlarız. Kooperatifçilik bir anlamda birlikten kuvvet doğar fikrinin bir anlamda imece usulünün sonucudur. Kooperatifçiliğin ruh halini bir anlamda çok geçmişte yaşamıştır. Bugün kooperatifler olarak birbirimizi desteklerken aslında içinde yaşadığımız toplumun geleceğini de beraber inşa ediyoruz. İçinde bulunduğumuz tarih itibariyle ben Şanlıurfa’da Türkiye’nin coğrafi durumunu, terör tehdidini, güney sınırlarını anlatmayı zayi dahi saymıyorum. Sizler burada bire bir yaşayan insanlarsınız. Oradan buraya terör örgütlerinin bu tarafa attıkları bombalar Akçakale’ye isabet etti. Bu durumu sizlere anlatmama gerek yok bu durumu yalayan insanlarsınız. O halde güçlü olmak, ayakta kalmak, geleceğimizi sahip olduğumuz kültür ve sahip olduğumuz değerler sistemi ile kurabilmek için birlikte mücadele etmek ve birlikte çalışmak zorundayız. Biz bu desteği her zaman bakanlık olarak yetkimiz ve sınırlarımız dahilinde sizlere vermeye hazırız. Yapacağınız her projeye de destek olacağız ve arkanızda olacağız. Bu çalışmanın içerisinde bulunan herkese sonsuz teşekkür ediyoruz”
 
BAKAN YANIK: URFA’DA ÇOK ŞEY DEĞİŞİYOR
Bakan Yanık, “Şu anda eminin Siirt’te, Urfa’da çok şey değişmiştir. Sosyal hizmet alanında 2002’den bu yana muazzam değişiklikler yaşandı. AK Parti iktidarı döneminde sosyal politikalar alanında Türkiye’nin dört bir köşesinde ele alınmayan bir konu kalmadı. Bu memleket hasta olup da ilaç alamadığı için tanıdık doktor arayıp, tanıdık eczacı bulup bir de devlet memurunun karnesine ilaç yazdırıp ilaç temin edenler oldu. Bugün elhamdülillah sağlık sektörümüz dünya standartlarında. Bizler sosyal hizmetler olarak bakanlık üzerinden 42 alanda sosyal yardım yapıyoruz. Nakit veya nakde çevrilebilen desteklerden bahsediyorum. Kadın istihdamına yönelik neden bu kadar özen gösteriyoruz kadınlara yönelik sosyal olarak desteklenmesi çok önemli ama daha önemlisi çalışabilecek kabiliyette olan insanların üretim sistemine dahil olmasıdır. Bizler aileyi savunan bir sistem olarak kadınların istihdamda yer edinmesi için desteklerde bulunuyoruz. Bizim coğrafyalarımızda kendi ayakları üzerinde duran bir ülke olmak yolunda çok mücadele etmemiz gerekiyor. Anadolu topraklarının kadınları her zaman çok çalışkandır. Şanlıurfa’da 7’ncisini yapıyoruz şu anda Kadın Kooperatifleri Buluşmasını. Bu projelerin gerçekleştirilemediği yerlerde faaliyetlerde bulunacağız.  Geriye baktığımızda onca çekilen zorluğun ardından terörün, yoksulluğun, ekonomik sıkıntıların, eğitim eşitsizliğinin geçmişte bu kadar yoğun yaşandığı bir bölgede ayakta durup toplumu inşa eden insaniyetin çok net çalıştığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.
Yanık ve beraberindekiler daha sonra kooperatifleri tarafından kurulan stantları gezerek buradaki ürünleri inceledi.
BİHA