Şanlıurfa'da uyuz vakalarında artış

Türkiye genelinde uyuz salgını baş gösterirken Şanlıurfa'da vakaların arttığı öğrenildi. Cildiye Uzmanı Dr. İsa An "Şu anda salgın durumunda günlük 100 hastanın neredeyse 20-30 tanesi uyuz maalesef" dedi.

Türkiye genelinde uyuz salgını baş gösterirken Şanlıurfa'da vakaların arttığı öğrenildi. Cildiye Uzmanı Dr. İsa An "Şu anda salgın durumunda günlük 100 hastanın neredeyse 20-30 tanesi uyuz maalesef" dedi.
İnsanları ev ortamında sürekli bir arada yaşamaya mecbur bırakan koronavirüs salgını uyuz hastalığının da tetikleyicisi oldu. Bezmialem Vakıf Üniversitesi Hastanesi Dermatoloji Kliniği tarafından yapılan çalışmaya göre uyuz vakalarında 2 buçuk kat artış tespit edildi. Ülkemizin yanısıra Avrupa ülkelerinde de benzer artış yaşandığına dikkat çekildi. Uyuzun salgına dönüşmesinde özellikle pandemi döneminde kalabalık ailelerin kapalı ev ortamında daha çok temas halinde olmalarının etken olduğu belirtildi. Kalabalık ailelerdeki artış nedeniyle gözler hane halkı büyüklüğünün en yüksek olduğu illerden biri olan Şanlıurfa'ya çevrildi.
 
UZM. DR. AN: KALABALIK ORTAMLARDA OLUŞUYOR
Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Cildiye Polikliniği'nde görev yapan Uzm. Dr. İsa An Ajans Urfa'ya yaptığı açıklamada kentte uyuz vakalarında artış olduğunu dile getirerek "Gece kaşıntılar ve ciltte döküntüler gelişiyor. Döküntüler en sık genital bölgede, göbek etrafında, el bileklerinde ve parmak aralarında oluyor. Döküntüler sıklıkla kaşıntıyla beraber oluyor. Bunlar daha çok çocuk hastalarda kreşlerde bulunanlarda, cezaevlerinde, askeriyede ve çok kalabalık yaşanan ortamlarda oluyor. Özellikle bu pandemi döneminde ev ortamında kalabalık ortamlarda yaşamaya bağlı olarak uyuz salgınları başladı" dedi.
 
TEDAVİSİ BASİT ANCAK...
Uyuz hastalığının yayılmasının bir diğer nedeni de yine koronavirüs salgını nedeniyle uyuz olanların hastaneye başvurmaması. Kaşıntı şikayeti olan çok sayıda hastanın hastaneye gitmeyerek tedaviyi geciktirdiği öğrenildi. Bu durum hem uyuzun yayılmasına hem de hastalığa karşı direncin artmasına neden oldu.
Uzm. Dr. An da bu durumu destekleyen açıklamalarda bulunarak "Uyuzun tedavisi gitgide zorlaşıyor hem hastalar düzenli tedaviyi uygulamadığı için hem de ilaç direnci geliştiği için. Uyuzda tedavi de krem öncelikle veriyoruz. Bunları 8-12 saat vücutta bekletip daha sonra yıkanmalı. Bazen dirençli oluyor bu uyuzlar bu tarz durumlarda da bir hap veriyoruz. Bu hap ülkemizde maalesef yok gerekli olduğu durumlarda yurtdışından temin edip hastalarda kullanabiliyoruz" diye konuştu.
 
"GENELDE EV İÇİNDE HERKESTE OLUYOR"
Uzm. Dr. An "Uyuz diğer hastalıklardan nasıl ayırt edilebilir ve uyuzdan nasıl korunuruz?" sorusuna ise şöyle yanıt verdi.
"Temas ile bulaşıyor yakın temas ile aynı ev içinde yaşama, aynı havluları kullanma aynı yatak, yorganda uyuma gibi durumlar sonucunda bulaşabiliyor. Bu yüzden uyuzdan korunmak için -kreşteki çocuklarda da bu geçerli- uyuzlu biriyle temas edildiğinde mutlaka o kişilerin de uyuz tedavisi alması gerekiyor. Çünkü uyuz, temastan 4-6 hafta sonra da şikayetler başlayabilir. Uyuzu nasıl ayırt edeceğimizi nereden anlayabiliriz? Normal kaşınmadan farkı ev içindeki herkeste oluyor genelde. Bu durumun herkeste aynı anda başlaması şart değil. 2-6 hafta arasında şikayetler başlayabilir ve kaşıntı özellikle gece oluyor. Şiddetli hastalar yırtarcasına kaşır kendilerini ve kaşıntının yerleri tipiktir. Mutlaka genital bölgeyi tutar, göbek etrafı, parmak aralarını tutar. Hijyen anlamında ne yapılabilir? Uyuz genelde kirli ortamlarda yayılır. Uyuzlu kişilerde ilacı kullandıktan sonra mutlaka bütün eşyaların yıkanması gerekiyor en az 50 derecede. Eğer bu yapılamıyorsa bütün elbise ve örtüleri poşetin içine koyup ağzı kapalı ir şekilde bırakmak gerekir."
 
"100 HASTANIN 20-30 TANESİ UYUZ"
Salgının ülke genelinde artığına dikkat çeken Uzm. Dr. An, riski rakamlarla açıkladı ve salgından korunmak için hane halkının hepsinin tedaviye başlaması gerektiğini belirtti. Uzm. Dr. An "Uyuz sadece Şanlıurfa’da değil tüm Türkiye’de artmış durumda şu anda salgın durumunda günlük 100 hastanın neredeyse 20-30 tanesi uyuz maalesef. Bizlerin en çok zorlandığı şey kaşınmayan hastaların ilacı kullanmamak istemesi. Oysaki uyuzda tedavinin en önemli noktalarından biri evde yaşayan herkesin ya da askeriye de olanların yani aynı ortamı kullanan herkesin ilacı kullanmaları gerekir" dedi.
 
URFA'DA BİR HASTANENİN UYUZ VAKALARINA DAİR VERİLERİ
Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin de uyuz hastalıkları verilerine göre 2020 yılının son 1 ayında 30 kişide hastalık görülürken, 2021 yılının son 1 ayında bu sayı 35 'e çıktı. 2020 yılı ilk 5 ayında toplam hasta sayısı 164 olarak kayıtlara geçerken 2021 yılının ilk 5 ayında bu sayının 149 olduğu öğrenildi.
Bu verilere göre kentte uyuzun salgın olarak çok ciddi bir boyutta olduğu söylenemese de artışın olduğu gerçeğine dayanarak vatandaşların yine de tedbirli olmaları gerekiyor.
BİHA