Şanlıurfa’da Sipahi Çarşısı eski günlerini arıyor

Şanlıurfa’da Osmanlı Dönemi’nden kalan tarihi Sipahi Çarşısı, sanayileşmenin gölgesinde kaldı. Çarşı esnafı el yapımı ürünlere talebin gittikçe azaldığını, vatandaşların daha çok fabrika yapımı hazır eşyalara yöneldiklerini belirtti.

Şanlıurfa’da Osmanlı Dönemi’nden kalan tarihi Sipahi Çarşısı, sanayileşmenin gölgesinde kaldı. Çarşı esnafı el yapımı ürünlere talebin gittikçe azaldığını, vatandaşların daha çok fabrika yapımı hazır eşyalara yöneldiklerini belirtti.
1566 yılında Kanuni Sultan Süleyman döneminde yapılan ve halen işlev gören Sipahi Çarşısı, sanayileşmenin gölgesinde kaldı. Esnaf, çarşıda 43 iş yeri bulunmasına rağmen, vatandaşların el yapımı ürünlere ilgisinin az olmasından dert yandı. Geçmiş dönemlerde hem yerli hem de yabancı turistlerin uğrak noktalarından biri olan çarşı, son zamanlarda korona virüsünün de etkisiyle ziyaret edenlerin sayıları yok denecek kadar azaldı.
 
 
“50 YIL ÖNCE URFA’NIN DARPHANESİ GİBİ ALIŞVERİŞ YAPILIRDI”
Fabrikalaşma arttığından dolayı el işine rağbetin azaldığını dile getiren halıcı Abdülkerim Dörtbudak, “1997 yılından beri burada halıcılık yapıyorum. Eskiden burada 30 tane delal vardı. Keçe, kürk, kilim delalları vardı. Şimdi maalesef hiçbirisi yok. Bu çarşı Osmanlı zamanında yapılmış. Buraya Sipahi Çarşısı derler. Zamanında buralar süvarilerin yeriydi. Süvariler atlarını bu dükkânlara bağlarlardı. Sipahi Pazarı halıcılık üzerine kilim, kürk ve keçe geçerdi. Yaklaşık 50 yıl önce Urfa’nın darphanesi gibi alışveriş yapılırdı. Fabrika sektörü yaygınlaşınca bizim el işi halılarımıza rağbet azaldı. 40- 50 yıl önce bel fıtığı yoktu. Keçenin kıymetini bilemedik. Doktorlar bile diyor keçenin üzerine yatın. Makineler günde 20 tane ürün çıkarıyor. Ürünlerin arasında değişik malzemeler koyuluyor” şeklinde konuştu.
 
 
“PANDEMİ NEDENİYLE ESNAFIMIZ MAĞDUR DURUMDA”
Pandemi nedeniyle halıcı esnafının mağdur olduğunu belirten Halıcılar Esnaf Başkanı Ramazan Yıldız, “Çarşıda 43 dükkandan sadece 5-6 tane açık. Pandemi nedeniyle esnafımız mağdur durumda. Yasakları başlayınca daha da mağdur olduk. Esnafımız perişan durumda. Sabah dükkânı açıyoruz, siftahsız dükkanı kapatıyoruz. Ramazan bizi çok etkilemez. Şehirlerarası yasaklar başladığından dolayı işlerimiz daha da kötü duruma girdi. Çarşıda 43 tane iş yeri var. Esnafın yüzde 80’i kapalı durumda. Eskiden Sipahi Pazarı’nda tüm ürünler el işidir. Malatya halısı, Isparta halısı, Manisa halısı gibi el işi satılırdı.  Şu an 43 dükkandan 2 dükkan bu işi yapıyor. Çünkü talep-arz olmadığı için. Eski ürünler yapılmıyor artık. İlerde bunları da göremeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
BİHA