Türk Sağlık Sen Şanlıurfa Şubesi Başkan Yardımcısı Dr. Hacı Yusuf Eryazğan tam kapanma çağrısında bulunarak, korona virüs belasından tamamen kapanma ya da aşı çalışmalarının tamamen uygulanması ile kurtulabileceklerini belirtti
Sağlık Bakanı Koca, 10-16 Nisan arasında illere göre her 100 bin kişide görülen Kovid-19 vaka sayılarını açıkladı. İllere göre haftalık Kovid-19 vaka sayısı her 100 bin kişide Şanlıurfa’da 91.01 oldu. Buna göre, Şanlıurfa’da günlük vaka sayısı 260 olarak kayıtlara geçti.
BÜYÜK ARTIŞ
Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, Şanlıurfa’da her hafta vaka sayısı bir hayli yükseliyor. Normalleşme Süreci’nin başında 100 bin kişide görülen vaka sayısı 15,4 olan Şanlıurfa'da, son açıklanan tabloda bu rakamın 91,01 olması dikkat çekti.
ERYAZĞAN’DAN TAM KAPANMA ÇAĞRISI
Türk Sağlık Sen Şanlıurfa Şubesi Başkan Yardımcısı Dr. Hacı Yusuf Eryazğan, Bizim Haber Ajansı'na (BİHA) yaptığı açıklamada, ülke genelinde olduğu gibi Şanlıurfa’da da vaka sayısının yükseldiğine dikkat çekerek, tam kapanma çağrısında bulundu.
AŞI ÇAĞRISI
Bu dönemde aşı ile ilgili bir durağanlaşmanın yaşandığına da dikkat çeken Dr. Eryazğan, “Ramazan ayının girmesinden kaynaklı bir durum söz konusu tabi başka sıkıntılarda var. Özellikle 65 yaş üstü vatandaşlarımızın aklında bazı soru işaretleri oluşmuş aşının etkinliği ile ilgili, bu noktadaki sorunları gidermeye çalışıyoruz. Türk Sağlık-Sen’in çeşitli STK’larda görevi var, bu noktada hamleler yapmaya çalışıyoruz. Buradaki sıkıntılarımızın temel nedeni aşı etkinliğinin bilinmemesi, aşı isteksizliği var. 1. doz aşı yapıldığı zaman vücut o virüsü, o bakteriyi tanımaya çalışıyor, bunlar antikor oluşturmuyor genelde. 2. Doz aşıdan sonra yaklaşık 20 gün sonra bir antikor oluşuyor. Yapılan bir araştırmada: Şili’de yapılan bir çalışmada
Aşının etkinliği 10,5 milyon kişi arasında aşı olanlarla olmayanlar karşılaştırılarak ölçüldü. Araştırmada tek doz aşı olanların iki doz aşı olanlara göre hastalığa yakalanma riskinin çok daha yüksek olduğu gözlendi. Bu dünya literatürüne de girdi, aşılar yüzde 85 oranında yoğun bakıma yatışı engelliyor, yüzde 86-87 oranında hastaneye yatışı engelliyor. Onun için vatandaşlarımıza buradan sesleniyorum 1. doz aşı tek başına bir koruma sağlamıyor, 2. doz aşının mutlaka olunması gerekiyor. Özellikle 60-65 yaş üstü kronik hastalığı olan vatandaşların mutlaka aşıyı olmaları gerekiyor” dedi.
“AŞI ÇALIŞMALARI ARTTIRILMALI”
Dr. Eryazğan, aşı bizim bu cendereden kurtulmamızın tek yolu olduğunu vurgulayarak, “Bu noktada iki tane önlem var, ya tam kapanma ya da aşının tamamen ülke genelinde yüzde 70- 80 oranında yapılması gerekiyor. Şuanda İsrail’de ve birkaç ülkede aşı yüksek oranda yapıldığı için önlemler ve kısıtlamalar azaldı. Bizde önlemlerin ve kısıtlamaların azalmasını istiyorsak bu konuda aşının mutlaka hızlı bir şekilde yapılması gerekiyor. Aşı çalışmaları şu anda arzulanan seviyede değil. Vatandaşlarımızın ilgi alakasında azlık var, bu noktada kafalarındaki soru işaretlerini gidermek için aile hekimlerine başvurabilirler. Bizlerden bilgi alabilirler bu konuda, soru işaretlerinin mutlaka giderilmesi gerekiyor. Şu anda biliyorsunuz vaka sayılarında 63 binleri bulduk, dün 300 üzerine çıktı ölüm sayısı herhangi bir vatandaşımızın hasta olmaması elde değil. Her gün birisi hasta olup yoğun bakıma ya da hastaneye düşebilir. Hastane ve yoğun bakıma düşmemek için hastalığa yakalanmamak istiyorsanız bu hastalığın sizi nerede ne zaman yakalayacağını kestiremediğiniz bu hastalık için aşılarınızı mutlaka olun diyorum” diye ifade etti.
“AÇ KAPA AÇ KAPA MODELİYLE BU İŞ YÜRÜMEZ”
Vakaların neden arttığına yönelik de açıklamada bulunan Dr. Eryazğan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Vakaların artmasının temel nedeni toplumsal hareketlilik fazla, bahar ayları insanların çalışma zamanı, okulların açıldığı, iş imkanlarının tekrar gündeme geldiği restoranların ve toplu alanların tekrar açılması tabi bu noktada tam kapanma olmadığı için iş yerlerinde bir araya gelme gibi durum söz konusu. Tabi vatandaşlarımızın aç kapa aç kapa modeliyle aslında bu işin yürütülmemesi gerekiyordu. İnsanlar da bunaldı bu konuda, aç kapa aç kapa bir işe yaramıyormuş gibi bir izlenimde çıktı ortaya. Aslında bu durumu ortadan kaldıracak olan bizim başından beri öğrendiğimiz tam kapanmaydı. 28-30 gün tam kapanma olsaydı ve aşılama hızı artmış olsaydı, belki şu anda birçok yer açık ve kısıtlamadan kurtulmuş olacaktık. Ama vatandaşımızın bu noktada uyumu çok önemli. Çünkü hasta olan kişilerin ailesine bulaştırma imkânı çok yüksek. Vaka sayısının artışı toplumsal hareketlilik ile ilgili bu hareketliliği kısıtlamadan ne yazık ki bunu çözemiyoruz. Dediğim gibi 2 şekilde bu durumdan kurtulabiliriz, aç kapa yöntemiyle değil tamamen kapanma ile bu durumdan kurtulabiliriz.”
VATANDAŞLARA UYARI
Vatandaşlara da uyarıda bulunan Türk Sağlık Sen Şanlıurfa Şubesi Başkan Yardımcısı Dr. Hacı Yusuf Eryazğan “Ekonomik ve psikolojik yönden yorulduklarını biliyorum ama bu salgının bitmesi elimizde, başından beri söylediğimiz maske, mesafe, hijyen kurallarına lütfen dikkat edelim. Aşı olması gereken tüm aile bireylerine aşı olmaları yönünde uyaralım ve aşılarını yaptırtalım” şeklinde konuştu.
BİHA