Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdullah Melik, kuraklığın çiftçiyi iflasa sürüklediğine dikkat çekerek yetkililere "Burada çok ciddi anlamda ağaçlandırma yapılması lazım" diye seslendi.
Koronavirüsün ekonomiye olumsuz etkisi kara kara düşündürürken ülke genelinde yaşanan kış kuraklığı da ekonomiye ikinci darbeyi vurdu. Çiftçi ürün elde edemedi. Verim kaybı nedeniyle ithalat artışı ve ekonomik kayıp baş gösterdi. Tarım işçileri de hasat olmadığı için başka bir mağduriyetin aktörleri oldu. Tarımda yaşanan kuraklıktan Şanlıurfa da nasibini aldı. Beklenen yağış gelmeyince çiftçilere baraj suyundan yararlanma imkânı sağlandı ancak bazı ilçelerde sulanmayan araziler var.
Ziraat Mühedisleri Odası Başkanı Abdullah Melik de ülke genelindeki kış kuraklığını ve Şanlıurfa'ya etkisini Bizim Haber Ajansı'na (BİHA) değerlendirdi.
BAŞKAN MELİK: ATATÜRK BARAJI’NDAN BİRLİKLERE SU VERİLDİ
Başkan Melik ürünlerin sapa kalkma döneminde olduğunu ve bu dönemde daha çok suya ihtiyaç duyulduğunu belirterek "Şanlıurfa GAP’ın başkenti ve tarımın yoğun olduğu bir il. Bu yıl 2021 yılı, kışı çok kurak geçmekte. Türkiye genelinde özellikle Ege ve İç Anadolu kesimlerinde ciddi anlamda kuraklık var. Fakat son zamanlarda da Şanlıurfa ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde de kuraklık baş göstermiş. Ocak ayı sonu itibarı ile Urfa’ya yağan yağış miktarı yaklaşık olarak 150-200 kilogram arasında değişmekte. Bu da bitkilerin gelişimi açısından çok az bir miktar oluşturmakta. Çünkü bitkiler özellikle arpa, buğday, mercimek çimlenmiş ve bitki yavaş yavaş sapa kalkma dönemine geçmiştir. Sapa kalkma döneminde de özellikle ciddi yağış istenmektedir. Son günlerde yağış bekleniyordu ama beklenen yağış olmadı. Yağışın olmamasıyla birlikte Atatürk Barajı’ndan birçok birliklerimize çiftçilerin yoğun talebiyle su verilmiş bulunmakta çiftçilerimize bugün itibariyle su verildi buğdayı, arpalarını sulayabilecek durumda. En azından bu sulanan alanlarda kuraklık son bulacak" dedi.
DEDAŞ'A BORÇLANAN ÇİFTÇİ İFLASIN EŞİĞİNDE
Baraj suyundan faydalanamayan ilçeler de olduğuna dikkat çeken ve burada kendi imkanlarıyla sulama yapan çiftçinin yüksek elektrik faturası nedeniyle iflasın eşiğinde olduğunu dile getiren Başkan Melik şöyle konuştu:
"Bir de Şanlıurfa da sulanmayan alanlarda var özellikle Hilvan, Siverek, Viranşehir, Bozova’nın bir kesimi yani sulanmayan alanlarımız yani Atatürk Barajı’ndan faydalanamıyorlar. Burada da bir an önce derin kuyularla sulamaya geçilecektir. Ama maalesef derin kuyuda da DEDAŞ’ın fiyatları, enerji maliyetleri çok yüksek olmakta çiftçilerimiz derin kuyularını çalıştırdıklarında ciddi anlamda DEDAŞ’a borçlanmış oluyorlar. Yani bu durumda üreticiyi kurtarmıyor maliyet çok yüksek oluyor üretici zor durumda kalıyor iflas etmek durumuna geliyor üretici. "
KURAKLIĞA KARŞI AĞAÇLANDIRMA ÇAĞRISI
Kuraklığa karşı Şanlıurfa'da ağaçlandırmaya gidilmesi gerektiğini söylenen Başkan Melik yetkililere "Yağışlar için özellikle tatlı su havzalarımızı biz korumak zorundayız. İlimizi ciddi anlamda ağaçlandırmamız gerekiyor ki ilimiz yağış kuşağı çerçevesine girsin. İlimiz ağaçlandırma konusunda çok fakir buradan yetkililere sesleniyorum burada çok ciddi anlamda ağaçlandırma yapılması lazım bu ağaçlandırma sonucu ilimiz gelecek senelerde yağış alan bir yer olsun ve bu kuraklığı aşmış olmamız lazım" sözleriyle seslendi.
ÇİFTÇİ KOÇHAN: GÖZÜMÜZ HEP HAVA DURUMUNDA
Çiftçi de kuraklık nedeniyle ekonomik olarak son yılların en zor sürecini yaşamaktan endişeli. Henüz hasat zamanı olmadığı için zarar ne kadar bilinmiyor ancak gözler hala bir umut yağışlarda...
Bölge çiftçilerinden Ramazan Koçhan da yaptığı açıklamada yağışların yetersizliğinden ve çiftçilerin elektrik sorunundan dert yanarak "Yağışlar yetersizdi. Toprak kupkuru. Kendi imkânlarımız ile sulama yapıyoruz ama elektrik faturası yüzünden çoğu çiftçi arkadaşımızın elektrikleri kesildi. Gözümüz hep hava durumunda. Bahar aylarındayız diye umutluyuz" dedi.
BİHA