Nüfusu 2 milyonu aşan Şanlıurfa’ya yapılan sağlıkçı atamaları vatandaşları tatmin etmezken, sağlık alanında yaşanan personel eksikliği de tepkilere yol açıyor.
Şanlıurfa’da geçtiğimiz günlerde, 97. Dönem Devlet Hizmeti Yükümlülüğü Kurası münhal kadrolar yayınlanmıştı. Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan listeye göre Gaziantep’e 30 pratisyen hekim, 22 uzman doktor, Şanlıurfa’ya ise 5 pratisyen hekim, 23 uzman doktor kadrosu açıldı.
Nüfusu Gaziantep’ten fazla olmasına rağmen Şanlıurfa’ya daha az sayıda doktor atanması tepkilere yol açtı. Gaziantep’te daha fazla özel hastane bulunmasına dikkat çeken vatandaşlar, komşu kente daha fazla doktor atanmasına anlam veremeyerek, Şanlıurfa’nın sahipsizliğinden dolayı sağlık sorunlarının çözülemediğini vurguladı.
Sosyal paylaşım sitesi Twitter’da ‘#urfaya10binsağlıkçıataması’ başlığında etiket açılarak, kentin sağlık sorunlarının çözülmesi için 10 bin sağlık personel atanması gerektiği belirtildi.
“ŞANLIURFA SAĞLIKTA POZİTİF AYRIMCILIĞI HAK EDİYOR”
Bizim Haber Ajansı’na (BİHA) bu konu hakkında düşüncelerini anlatan vatandaşlar, şu ifadelere yer verdiler:
“Gaziantep’e daha fazla doktor ataması yapılmaktadır. Gaziantep’in doktora daha fazla mı ihtiyacı var? Gaziantep’te Devlet Hastaneleri’nin yanı sıra 10’dan fazla özel hastane bulunmaktadır. Buna rağmen Gaziantep’te açılan doktor kadrosu sayısı Urfa’dan fazladır. Urfa sağlık konusunda pozitif ayrımcılığı hak eden bir ildir çünkü yerel özel hastane sayısı bir elin parmağını geçmeyecek şekildedir. Büyük hastane zincirine dahil bir hastane de Şanlıurfa’da bulunmamaktadır. Çoğu tıp merkezi statüsündedir. Bu sebeple hastanelerde yığılma söz konusudur.
“DOKTORLAR ŞANLIURFA’DA YIPRANIYOR”
Buradaki tek sorun atama rakamları değildir. Atanan doktorların mecburi hizmetle gelip, görevleri biter bitmez gitmek istemeleridir. Bunun sebebi de Urfa’daki doktorlara hasta sayısının çokluğu yüzünden uygulanan mobbingdir. Yeterli doktor sayısı bulunmadığı için günde yüz tane hastaya bakmak zorunda kalıyorlar. Bu yüzden duygusal anlamda yıpranmaktadırlar. Sanki görünmez bir el doktorların Urfa’dan gitmesi için uğraşıyor. Doktorların neden bu şehirden gitmek istediklerini anlayıp bir çözüme kavuşturmazsak bu sorunu kökten halledemeyiz. Bunun tek çözümü şuan için Urfa’ya en az 10 bin sağlıkçı atamasının gerçekleştirilmesidir. Atamalar gerçekleştirilince doktorların hasta yükü azalacak ve bu sayede daha verimli çalışılacaklar böylelikle hastalar içinde pozitif bir durum oluşmuş olur. Tedavi için çevre illere gitmek zorunda kalmayacaklar. Bu sayede hem hastalar mağdur olmayacak, hem de Urfa’da bütün bölümler açılmış olacak.”
BİHA