Şanlıurfa'da İsot Müzesi açılıyor

Şanlıurfa'nın tescilli ürünü olan isotun daha iyi tanıtılması amacıyla Şanlıurfa Turizmi Geliştirme A.Ş. tarafından İsot Müzesi açılacak.

Türkiye'nin yemeklik pul biberi ihtiyacının büyük bölümünün karşılandığı Şanlıurfa'da, İsot Müzesi için beklenen hamle geldi. Turizmde rekabet edebilirliği geliştirmek ve Şanlıurfa’nın ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmak amacıyla kurulan Şanlıurfa Turizmi Geliştirme A.Ş., Harran İlçesinde bulunan Eyyubiler dönemine ait Han El-Barur adlı tarihi bir kervansarayda İsot Müzesi kurmayı planlıyor.

Kurulacak İsot Müzesi’nde büyük biber salonu, biyolojik galeri, medya galerisi, üretim stüdyosu, Bayan İsot'un Mutfağı, müze (biber) mağazası ve Müze Restorant yer alacak.

“GEÇMİŞ İLE GELECEK ARASINDA BİR YOLCULUK SUNACAK”

Müzenin tanıtımı için yapılan katalogda şu ifadelere yer verildi;

“Müzenin misyonu, tüm çeşit ve aromalarıyla inanılmaz bir baharat dünyasını temsil etmek ve bu dünyanın insanlığı nasıl etkilediğini keşfetmektir. Müze sergileri, bilinen ot ve baharatları doğal haliyle sergileyecek, bunların nerede yetiştirilip hasat edildiklerini ve ardından tüm yaşamımız boyunca nasıl her gün bizi takip eden aromatik tatlara dönüştürüldüklerini gösterecektir. Ziyaretçiler baharatların dünya ticaretine nasıl katkıda bulunduğunu anlayacak, dahası damak zevkimizi ve duyularımızı büyüleyen tatları ve renkleri keşfedecektir. Müze, geçmiş ile bugün arasında bir yolculuk sunarak modern üretim yöntemlerini açıklayan, üretim tesisi hakkında içeriden bir bakış açısı sağlayan videolarla, tek ürünler, antika makineler, eserler, baharat ve otlarla ilgili açıklayıcı metinler ve anekdotlarla resmedilecektir. Ziyaretçiye, her bölgenin, ülkenin benzersiz mutfak mirasını oluşturan farklı tarifler ve hazırlama yöntemleri tanıtılacaktır.”

MÜZE 7 BÖLÜMDEN OLUŞACAK

Büyük biber salonu: Burada dünyanın her yerinden birçok biber çeşidine göz atabilirsiniz. Her bölümde ziyaretçiler bu türlerin ekim ve üretim zamanlarını gösteren panellere ve ekranlara ek olarak farklı biber türlerini görebilir, tadabilir ve onlara dokunabilir.

Biyolojik galeri: Bu bölümde ziyaretçilere tohumların kökeni, nerede kullanıldıkları, nasıl geliştirildikleri, hangi koşullar altında farklı iyileştirme aşamalarından nasıl geçtikleri ve biber üretiminde tarih boyunca ne tür makinelerin kullanıldığı tanıtılabilir.

Medya galerisi: Bu bölümde ziyaretçilere medyanın gözünden biber; posterler, TV reklamları, filmler, türküler ve eski ve modern masallar sunularak tanıtılabilir.

Üretim stüdyosu: Ekim, öğütme, kurutma, yağlama, paketleme işlemlerinden oluşan Urfa'nın İSOT üretimindeki tüm adımlarını rehberler, bazı yerel ustaların canlı deneyimini ve bazı dönemlerde dünyanın dört bir yanından gelen uluslararası ustalar tarafından yapılan sunumlarla açıklayacaktır.

Bayan İsot'un Mutfağı: Ziyaretçiler, pişirme ipuçları, tarifler ve genel tavsiyelerle yemeklerde biber kullanımını öğrenebilecekleri Bayan ISOT'un Mutfağına uğrayabileceklerdir. Ayrıca bu mutfakta yıl boyunca birçok aşçılık dersi verilecek ve bu dersler gelecekte sertifikalandırılabilir nitelikte olacaktır. Ziyaretçiler, Yemek severlerin haritasını bulabileceği müze Blog'unu ziyaret ederek Bayan ISOT'un bilgeliğinden faydalanabileceklerdir.

Müze (biber) mağazası: Bir biber severin isteyebileceği her şey, hazır baharat, ot, kitap, yemek tarifi ve baharat posterleri gibi şeyler Müze mağazasında ziyaretçilere sunulacaktır. Aynı koleksiyon müzenin online mağazasında da satışa sunulabilir.

Müze Restorant: Yerel geleneklerle hazırlanan farklı tür ve yemeklerin yanı sıra, çok sayıda uluslararası yemek ve baharat ve biber dokusuyla çeşitlendirilmiş tarifler sunacaktır.”

ŞANLIURFA TV HABER