Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Ocak Ayı İkinci Meclis Birleşimi bugün gerçekleşti.
Toplantı, Meclis Başkanvekili Ahmet Kaytan başkanlığında Mehmet Akif İnan Konferans Salonu'nda gerçekleşti. Mecliste, açılış ve yoklamanın ardından gündem maddelerine geçildi.
Gündemde yer alan Denetim Komisyonu için oylama yapıldı. Yapılan oylama ile şu isimler Denetim Komisyonuna seçildi.
- Tayyar Yetim
- Hayati Dedeoğlu
- Ali Keskin
- Übeyit Kurt
- Fethi Yavuzel
KAYTAN: FİYAT FARKI ÇOK YÜKSEK
Oylama sonrası gündemde yer alan “Bozankaya Otomotiv A.Ş ile sulhen uzlaşma talebi” trambüs tartışmalarını yeniden Meclis gündemine taşıdı.Aynı firma üzerinden neden ısrar edildiği soruları üzerine açıklama yapan Meclis Başkan vekili Kaytan, başka bir firma ile yeniden sözleşme imzalanması halinde fiyatın çok yükseldiğini kaydetti.
Kaytan, "İhaleyi alan firma tarafından bir mahkemeye gitme söz konusu mahkeme süreci çok uzayacağından dolayı bir sulh yoluna gidilerek bu projenin tamamlanması gayreti var. idare tarafından bu iş ve işlemlerin yürütülebilmesi için şu anda meclisin uzlaşma zemini mahkeme sürecinden sonra uzlaşma zemininde mahkemeye yönelik karar alınmasını sağlamak üzere bir yetki talebi var. biran önce metrobüs araçlarının gelip çalışması gerekiyor. Dolayısıyla o uzlaşma yetkisi alındıktan sonra firmayla karşılıklı oturulup. Maddeler belirlenecek" ifadelerini kullandı.
HALLAÇ: 18 METREYE DÜŞÜRÜLECEK
Söz alan Ulaşım Hizmetleri Daire Başkanı Mehmet Can Hallaç ise Şanlıurfa’da trambüs için altyapı olduğunu belirtti. Hallaç, trambüs projesinin en kısa sürede hayata geçirileceğini ve trambüsün 24 metreden 18 metreye düşürüleceğini aktardı.
Daire Başkanı Hallaç, sözlerine şöyle devam etti:
"Dövizlerde yüksek miktarda artışlar olduğundan dolayı firmanın bu konuda etkilendiği görüldü. Karşılıklı fes yada bir süre uzatımı hususunda bir karar çıktı. Firmanın talebi üzerine biz süre uzatımı talebi kabul edildi bakanlık tarafından. Bu süre uzatımından sonra tekrar bu pandemi dönemi oluştu. Pandemi döneminde bazı sıkıntılar oluştu. Bu günlere geldik. Şimdi ise bu karmaşık durumdan kurtulmak için bir çözüm önerisi ortaya atıldı. Sulh ile çözülmesi hususunda bu hem aracın şeklinde bir değişiklik yapılması imkanı doğacak. 25 metreden 18 metreye düşme şeklinde bir değişiklik olacak. Bununla ilgili birkaç madde değişikliği olacak. Bunun sulh ile çözülmesi tabi hukuki bir konudur. Bir ara bulucunun tayin edilmesi ve bu arabulucu neticesinde karşılıklı bir sonuca varıldktan sonra mahkeme kararı ile bu sonucun onaylanması. Çünkü biz ihale kamu kapsamında bu değişiklikleri yamıyoruz. Bu soru ile çözüm neticeleştikten sonra karşılıklı bir anlaşma ile bu çözümün nasıl olacağı hususunda karara bağlandıktan sonra yeni bir yöntem ile bu işi tekrar başlatılması hususunda bir çalışma başlatılacaktır."
SULTAN: 1 TRAMBÜS EKSİK GELMİŞ OLACAK URFA’YA!
25 metrelik trambüsün 18 metreye düşeceğini ve yaklaşık 7 metrelik bir kayıp olacağını kaydeden Saadeti Partisi Meclis Üyesi Fırat Sultan, "Trambüsün 25 metreden 18 metreye düşmesi gibi bir mevzudan bahsedildi. Uzlaşma maddelerinin diğerleri nelerdi? Bu şirket belediyeye hangi hakla dava açmış. Bunu öğrenmek istiyoruz. Yani süre uzatımı devam ediyorsa demekki ihale de devam ediyor. O zaman biz neyin sulhuna ve neyin uzlaşmasına gideceğiz bu insanlarla. Bu yatırımın 26 milyonluk kısmı ödenmiş. Altyapıya bir para harcanmış ancak bu şekilde uzlaşma da her ne kadar ülkeye bir kriz gelmiş olsada döviz kurları ileriye gitmiş olsa da Bozankaya firmasıyla bir uzlaşma sürecine aslında daha önce girilmiş. Ya sözleşme fes edilmiş yada süre uzatılmaya gidilmiş. Bazankaya Firması’da süreyi uzatılmayı seçmiş. Şimdi benim merak ettiğim kısın işin bitmesi taraftarı olmakla birlikte bu fedakarlıkta Urfa halkına neler gidecek? 25 metrelik trambüs 18 metreye düşecekse yaklaşık 7 metrelik bir kayıp var. Bu şekilde 1 trambüs eksik gelmiş olacak Urfa’ya. Uzlaşma varsa bizim Belediyemizinde uzlaşmayla ilgili birkaçtane maddesi var. Bu maddeleri gündeme getirirse zaten bizim kafamızdaki soru işaretleri bitmiş olacak. Yetki verildikten sonra bizim adımıza talepler gitmesin katşıya. Bizde burada mecliste yetkiyi verirken uzlaşmayla ilgili maddeleri bizde yerine koymuş olalım. Bizde bize oy verenlere bir açıklama yapmış olalım" şeklinde konuştu.
YILDIRIM: ZARARIN NERESİNDEN DÖNERSEK KAR
Şanlıurfa’nın sokakları ve caddelerinin bu projeye müsait olmadığını kaydeden HDP'li Meclis Üyesi Bahri Yıldırım ise şu ifadelere yer verdi:
“Yaklaşık 3 sene bu hak ediş diyelim. Hak ediş büyük bir miktarda parada bu şirkete aktarılmış muhtemelen. Belki 70-80 trilyonun hepside aktarılmış. Şimdi yeni bir uzlaşma yoluyla ben bu açığımı kapatırım. Çünkü devamlı ihalenin ucu açık kalmış. Türkiye’nin ekonomik şartları ortada dünyadaki ekonomik durumlar ekonomik krizler ortada pandemiden dolayı. Türkiye’de bundan etkileniyor. Türkiye en çok etkilenen ülke. Dolar, döviz ikiye katlandı. Krizler yaşandı. Ve yeniden bir zararın içine gidilecek kurumsal olarak. Bundan dolayı farklı bir arayış içerisine girilmeli. Urfa’nın sokakları caddeleri bu duruma müsait değil, kentsel mimarisi. Bundan dolayı arkadaşlar olabildiğince o parasını geri alsın. Ve farklı çalışmaları da kullanılsın. Yani zararın neresinden dönersek kardır. Ben bu mantıkla bu yaklaşımla yaklaşıyorum.”
Bozankaya Otomotiv A.Ş ile sulhen uzlaşma talebini Saadet ve HDP’li Meclis Üyeleri reddetti. AK Partili bazı isimlerin de çekimser yaklaştığı görülürken, gündem maddesi oy çokluğu ile kabul edildi.
ŞANLIURFA TV HABER