'Dünya Neolitik Kongresi dolayısıyla ilimizde bulunan bilim insanları Sayburç kazı alanında incelemeler yaptı. Vali Şıldak'ın eşi ile birlikte katıldığı gezide Kongre için gelen arkeologlara ortaya çıkan buluntulara ilişkin bilgiler aktarıldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının desteklediği, İstanbul Üniversitesi ve Harran Üniversitesi işbirliğiyle Şanlıurfa'da düzenlenen Dünya Neolitik Kongresi programı dün Şanlıurfa Arkeoloji Müzesinde “Dünün Ötesinde 12 Bin Yıllık Arkeolojik Eserlerin Sanatla Buluşması” temalı Sergi ve Konserle devam etti.
Bugün Sayburç Arkeolojik Kazı Alanına gezisiyle güne başlandı. Geziye Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak ve eşi Fatma Nur Şıldak da katıldı. Sayburç arkeolojik kazı alanıyla ilgili arkeologlara detaylı bilgiler verildi.
Öte yandan 'Dünya Neolitik Kongresi bugün de farklı oturumlarla devam edecek. Dünyanın 63 ülkesinden bine yakın Neolitik çağ uzmanı 687 bildiri ve 62 posterle kongreye katkı sağlıyor.
SAYBURÇ
Sayburç, Doğu Torosların güney eteklerinde, dağlık topografyanın geniş düzlüklere kavuştuğu eşik bölgesinde, Harran Ovası’nı çevreleyen platonun üzerinde, Fırat Nehri’nin 60 km kadar doğusunda, Şanlıurfa kent merkezinin 20 km kadar güneybatısında yer alıyor.
Sayburç, Şanlıurfa platosundaki diğer çağdaşları gibi Eosen kökenli kireç taşı tepelerin üstünde bulunuyor. Neolitik yerleşmelerin biri kuzeyde görece yüksek diğeri güneyde alçak iki tepe üzerinde. Diğerlerinden ayrı üçüncü bir tepe daha söz konusu; Neolitik kalıntıların bulunmadığı bu tepede Roma Döneminde açılan taş ocakları, mağaralar ve sarnıçlar bulunuyor. Esas Roma yerleşmesi ise kuzeydeki Neolitik dolgunun üzerinde gelişmiş. Roma ile ilişkili unsurlara yerleşmenin kuzeydoğusundaki tepenin üzerinde de rastlanıyor.
Sayburç 2020 yılında, burada bulunan Roma kalıntıları nedeniyle II. Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edildi. Buradaki Neolitik kalıntılar, 2021 yılı Mayıs ayında Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi ile proje üyelerinin köye yaptığı bir ziyaret sırasında, bahçe duvarlarında kullanılan dikili taşların fark edilmesi üzerine ayrıntılı tespit çalışmalarında saptandı. Bu keşifle başlayan arkeolojik araştırmalar, 2021 yılından bu yana Şanlıurfa Neolitik Çağ Araştırmaları Projesi - Taş Tepeler kapsamında, Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi ve İstanbul Üniversitesi Tarih öncesi Arkeolojisi Ana bilim Dalı ortak projesi olarak sürdürülüyor. (Kaynak: tastepelerr.org)