Urfa'da Bıçakçılar Kurban Bayramı Mesaisine Erken Başladı

Şanlıurfa Bıçakçıları Kurban Bayramı mesaisine başladı

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala kurbanlıkları kesmede dikkat edilmesi gereken konulardan biri de kullanılacak bıçak oluyor. Bilhassa kesilecek hayvanın mümkün mertebe az eziyet çekmesi için tercih edilecek bıçak önemli bir rol oynuyor. Bayramdan dolayı hem bıçak alımı hem de eski bıçakları bileme anlamında piyasada bir hareketlilik olduğunu kaydeden bıçakçı esnafı, vatandaşlara bıçak tercihi ile ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Kurban Bayramı’na 10 günden daha az bir süre kaldı. Vatandaşlar, hayvan fiyatlarında yaşanan artışa rağmen kurban kesme heyecanı yaşıyorlar.

Ancak kurban kesmede dikkat edilmesi gereken önemli bazı konular var. Kurbanlık için tercih edilecek bıçak da onlardan biri. Özellikle kurban edilecek hayvanın mümkün mertebe eziyet görmemesi için kullanılacak bıçak çok önemli bir role sahip.

Kalitesinden keskinliğine kadar birçok noktada dikkat edilmesi gereken kurbanlık bıçak piyasasında, bayramdan dolayı büyük bir hareketlilik yaşıyor. Vatandaşların bazıları yeni bıçak alırken, önemli bir kısmı fiyatları pahalı bulup eski bıçaklarını bilemeyi tercih ediyor.

Bıçakçı esnafı, bıçak piyasasının durumu, vatandaşların alacakları bıçaklarda nelere dikkat etmesi gerektiği gibi konuları değerlendirdi.

KAMACI: BAYRAMA SON BİRKAÇ GÜN KALA BIÇAKÇI KİMLİĞİNE BÜRÜNENLER VAR

Urfa’da baba mesleği bıçakçılığı 25 yıldır sürdüren bıçakçı Mustafa Kamacı, bayrama son birkaç gün kala bıçakçı kimliğine bürünenlere dikkati çekti.

“Vatandaşlar bıçak alırken bu işe yıllarını vermiş bıçakçı esnafından almaları lazım” diyen Kamacı, “Biz bıçak yaparken, işçiliğine, çeliğine, kalitesine, kısacası her şeyine dikkat ediyoruz. Yaptığımız bıçaklar bizim imalatımızdır. Bıçaklarımız kurbana herhangi bir eziyet vermez. Çin malı bıçaklarını hiçbir zaman tavsiye etmiyoruz. Çin bıçağı hem bilemeye gelmiyor hem de en kalitesiz çelikten yapılıyor” dedi.

“BAYRAM YAKLAŞTIKÇA BURADA HAREKETLİLİK ARTIYOR”

Mustafa Kamacı bıçakların fiyatının kalitesine göre değiştiğini söyleyerek, bayram yaklaştıkça bıçakçılarda hareketliliğin arttığını ifade etti. Kamacı, şunları dile getirdi:

“50, 100,150 liraya kadar olan bıçaklar var. Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldı. Bayram yaklaştıkça burada hareketlilik artıyor. Bıçak bileme işleri yavaş yavaş yoğunlaşmaya başlıyor. Şu an talep bilemeye var. Vatandaşlar bıçak fiyatlarını yüksek bulduğu için bilemeye yöneliyorlar. Bazı vatandaşlar da yeni bıçak alıyor. Bir bıçak alınırken sivriliğine dikkat edilmesi lazım.”

NACAROĞLU: BIÇAĞI PAHALI BULAN ESKİ BIÇAKLARINI GETİRİP BİLEME YAPTIRIYOR

Bıçakçı Hüseyin Nacaroğlu bıçak satışından ziyade şu  sıralar bıçak bileme işlerinin yoğun olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Kurban Bayramı’na az bir zaman kaldığı için bıçak bileme işlerini yoğun olarak yapıyoruz. Kurban Bayramı’na yaklaştıkça işlerimiz daha da iyi olacaktır. Vatandaşlar bıçağı pahalı bulduğu için eski bıçaklarını getirip bileme yapıyor. Bıçakların kalitesine göre, 50 - 100 lira arasında değişiyor. Vatandaşlar kurban için yeni bıçak alırken mutlaka kalitesine bakması lazım. Vatandaşların bizim gibi yıllarını vermiş esnaflardan bıçak almasını tavsiye ediyoruz.”

PAK: SON GÜNE BIRAKMAYIN, ERKEN GELİN

50 yıldan fazladır bıçakçılık yaptığını belirten Osman Pak, bıçaklarını bilemek isteyen vatandaşlara erken gelmelerini tavsiye etti. Pak, “Hem bıçak alırken bıçakçı dükkanından alsınlar, hem de bilemek için Bıçakçılar Meydanı’ndaki bıçakçılara getirsinler. Biraz geç kaldılar mı, hem kalabalık oluyor hem de adamın yaptıklarından bir şey anlamıyorlar. İşten de lezzet almıyoruz” dedi.

“HİÇ KURBAN KESMEYEN ADAM BİLE BIÇAĞINI GETİRİP KESKİN EDER”

Esnaf Pak, bıçak satışlarının daha yeni başladığını ve normal olduğunu kaydederek, şunları ifade etti:

“Kurban için koyunlar nasıl sıraya girmişlerse, bizim insanlar da bıçakta yarış halinde gelirler. Eski bıçaklarını bilemek için getirirler, yenilerini alırlar. Yani Urfa’nın temelinde bu vardır. Hiç kurban kesmeyen adam bile bıçağını getirip keskin eder. Usul-adet olmuş gibi. Yabancı yerlerde daha güzel bir şey var. Adam bir kurban aldığı zaman o kurbanın hatırı için yeni bir bıçak alır. O bıçağı belki yüz sene kaldırır. Bizimkiler birinci bıçağı aldı mı, ikinci bıçağı artık almaz.”

“İYİ BIÇAK VERİLİRSE KURBAN KESECEK ADAMI YARI YOLDA KOYMAZ”

Kurban kesmenin ayrı bir olay olduğunu ve dolayısıyla bıçakçının iyi bıçak vermesi gerektiğinin altını çizen esnaf Pak, “Kurban kesmek ayrı bir olay. Bıçak satan adam iyi bıçak verirse, vicdanına göre temiz bıçak verirse, eğer o bıçak ile bir kurban kesilecekse adamı yarı yolda koymaması lazım eder. Parası önemli değil. Yeter ki bize desin, abi güzel bir bıçak ver. Bıçakçı dükkanından alınan bıçak çok çabuk kötü olmaz. Şimdi bakıyorsun orada burada, marketlerde satılıyor” ifadelerini kullandı.

“URFA’NIN ESKİ BIÇAKLARI GİBİ DÖVME BIÇAKLAR YOK”

Hazır satıcı olarak mesleklerinin kaybolma riski taşımadığını vurgulayan Pak, Çin bıçaklarının et bıçağı olmadığına dikkat edilmesi gerektiğine işaret ederek konuşmasını şöyle tamamladı:

“Mühim olan dövme bıçakları kalmasıdır. Bizim Urfa tabirle, demirci dükkanındaki ocak içerisinde demiri ısıtıp yapılan dövme bıçak kalmadı. Şimdi preste dövülüyor. Onun adı da dövme. Ama makineden çıkarıyorlar. Çin bıçakları hafif ve adi bıçaklardır. Onlar maydanoz falan içindir. Et bıçağı değiller. Evet, ucuz yapıp getiriyorlar, piyasaya koyuyorlar. Mesela, bizim Urfa’nın eski bıçakları gibi dövme bıçaklar yok. Urfa’da eski bıçakçılar yok. Bir zamanlar körükle kalaylarını kömürün içerisinde döverlerdi. Şimdi o imkan kalmadı”.