Harran Üniversitesi Türkiye’de bir ilk olacak Rejeneratif pamuk lifi üretimi ve tekstil sektöründe kullanımı üzerine bir proje geliştirdi. TÜBİTAK tarafından da kabul edilen proje, Türkiye’de bir ilk olarak kabul ediliyor.
Harran Üniversitesi’nde Sanayi-Üniversite İş Birliği kapsamında geliştirilen bir proje ile rejeneratif pamuk üretimi yapılacak. TÜBİTAK tarafından da desteklenen projenin yürütücüsü Prof. Dr. Çullu, projenin Üniversite-Sanayi İş Birliği kapsamında Türkiye’de bir ilk olduğunu söyledi.
Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Osman Çopur’un yürütücülüğnü yaptığı projede, Gaziantep Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Güneşoğlu, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Mehmet Şenbayram, Prof. Dr. Ali Fuat Tarı ve Doç. Dr. Hasan Haliloğlu yer alıyor. Kahramanmaraş’ta bulunan MARİTAŞ Denim San. ve Tic. A.Ş’nin müşteri kuruluş olarak yer aldığı ‘Harran Ovası Koşullarında Üretilen Rejeneratif Pamuk Lifi ile Denim Kumaş Yapıları Geliştirilmesi ve Performans Özelliklerinin Belirlenmesi’ isimli proje, TÜBİTAK tarafından Üniversite-Sanayi İşbirliği programı kapsamında destekleniyor.
Proje ile toprak verimliliği ve besin döngüsünün iyileştirilmesi, karbon, nitrojen ve fosfor gibi toprak besinlerinin tutulumunu kolaylaştıran toprak yönetim planı uygulanması, ürün rotasyonu ile biyoçeşitliliğin arttırılması ve nihai olarak toprak verimliliğinin arttırılması hedefleniyor.
Toprak sağlığının iyileştirilmesi ve verimliliğin arttırılmasına yönelik çalışmaları kapsayan proje, biyoçeşitliliğin arttırılması, bilinen sentetik gübrelerin yerine yeşil gübrelerin kullanılması, daha az sıklıkta toprak işleme ve örtü ekimi yapılması, rotasyonlu ekimi yapılarak kış sezonunda pamuk ekilen alanların yem bitkileri veya mercimek ekilerek bitki ile kaplanmasına imkan sağlayacak. Ayrıca proje, tarım endüstrisi ile birlikte hayvancılık faaliyetleri ve tekstil işletmelerini de kapsayan çalışmalara destek sunacak.
Rejeneratif pamuk lifi üretimi ve tekstil sektöründe kullanımı üzerine ülkemizdeki ilk Üniversite-Sanayi İş Birliği örneği olduğunu vurgulayan Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, proje ile ilgili şu ifadeleri kullandı: “Bu proje, ülkemiz pamuk üretiminde lider konumundaki Şanlıurfa’da yönlendirici akademik çalışmalar yapan Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümümüz ve denim kumaş üretiminin lider kuruluşlarından MARİTAŞ Denim San.Tic. A.Ş. iş birliğiyle; rejeneratif pamuk lifi üretimine yönelik temel prensiplerin geliştirilmesi, lif üretim sürecinin uluslararası akreditasyon kuruluşları tarafından rejeneratif tarım uygulaması olarak tescil edilmesi, konvansiyonel pamuk lif üretimi ile karşılaştırmaların yapılmasına olanak sağlayacak şekilde paralel üretim faaliyetlerinin yapılması hedefleniyor”.
Proje ile kimyasal tüketimini azaltmayı hedefleyen, çevre dostu üretim metoduyla doğaya saygılı, kaliteli pamuk yetiştirileceğini belirten Prof. Dr. Çullu, projenin nasıl bir içerikle hazırlandığı konusunda ise, şunları söyledi: “Dijital tarım uygulamaları ile toprak özelliklerinin izlenmesi, başta su olmak üzere tarımsal tüketimin takibi ve karbon ayak izi değerlerinin hesaplanması, rejeneratif pamuk lifi özelliklerinin belirlenmesi, rejeneratif pamuk lif örneklerinin iplik ve denim kumaş üretiminde kullanımı, iplik ve kumaş mekanik, boyanabilirlik ve giyim konforu özelliklerindeki değişimlerin ortaya konması içeriğiyle hazırlandı".