Türkiye genelinde hayvanlarda görülen şap hastalığının ardından Şanlıurfa’daki hayvan pazarı da ikinci bir emre kadar kapatıldı. Canlı Hayvan Borsası’nda Küçükbaş Hayvancılık Besi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı İzzet Çiftçi, söz konusu kararın tarihte görülmemiş bir kapanma olduğunu belirterek, “Pazarlar küçükbaşlar için açılmalı, büyükbaşlar için kapanması lazım. Milyonlarca insanın ekmek kapısı olması yönünden olası ekonomik sıkıntılar çıkacaktır” dedi. Çiftçi, Şanlıurfa’da henüz bir vaka tespit edilmediğini söyledi.
Türkiye’nin farklı illerinde ocak ayı sonundan itibaren görülen SAT-2 tipi şap virüsü Tarım Bakanlığını alarma geçirdi.
İthalat, ihracat ve kesim amaçlı sevkler dışındaki tüm hayvan hareketleri il dışı ve il içi de dahil olmak üzere yasaklandı.
Hayvan pazarlarına veya il dışı/içi hayvan hareketlerinde kesinlikle veteriner sağlık raporu ile nakil belgesi düzenlenmeyecek ve hayvan hareketleri gerçekleştirilmeyecek.
Bakanlık talimatı doğrultusunda, şap hastalığı nedeniyle tüm Türkiye'de ikinci bir emre kadar Veteriner Hekim, Veteriner Sağlık Teknikeri ve Teknisyenlerinin izinleri de kapatıldı.
Bakanlık tarafından yayınlanan mesajda, "Ülkemizde görülen şap hastalığının bu türünden dolayı hayvan pazarları kapanmıştır. İkinci bir emre kadar hayvanların satışı ve hareketi yasaktır. 5996 sayılı kanunun ilgili maddesine göre hastalıkların yayılmasının önlenmesi amacıyla bakanlık tedbirlerine uymayanlara 46.139 TL idari para cezası uygulanacaktır" açıklamasına yer verildi.
Çiftçilere gönderilen mesajlarda, "Tespit edilen virüs SAT-2 olup, aşı çalışmalarına özel sektör ve devlet eliyle başlanmış olup üretimi tamamlandığında sahaya verilecektir" denildi.
ÇİFTÇİ: TARİHTE GÖRÜLMEMİŞ BİR KAPANMA SÖZ KONUSU
Küçükbaş Hayvancılık Besi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı İzzet Çiftçi, canlı hayvan pazarlarının kapanmasıyla ilgili yazının Şanlıurfa Canlı Hayvan Borsası’na iletildiğini söyledi.
BİHA'ya açıklamalarda bulunan Çiftçi, söz konusu kararın tarihte görülmemiş bir kapanma olduğunu belirterek, şu ana kadar henüz bir şap vakası tespit etmediklerini kaydetti.
Çiftçi, bakanlığın söz konusu kararının bölgelere göre yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Tarihte görülmemiş genel kapanma söz konusu. Pazarlar küçükbaşlar için açılmalı, büyükbaşlar için kapanması lazım. Milyonlarca insanın ekmek kapısı olması yönünden olası ekonomik sıkıntılar çıkacaktır” dedi.
“İNSANLAR ET ALMAKTA TEREDDÜT EDECEK”
İzzet Çiftçi, söz konusu şap hastalığı nedeniyle et fiyatlarında değişiklik olacağını belirterek, “İnsanlar et almakta tereddüt edecek. Aşılama takvimini hızlandırıp en kısa sürede satış ve pazarlama sağlanmalı. Et fiyatlarında belirsizlik olacak. Arz/talep yönünde belirsizlik oluşacak, fiyat yansıması belirsizlik olacak” dedi.
Çiftçi, Tarım ve Orman Bakanlığı ile iletişim halinde olduklarını ve itiraz ile önerilerini sunduklarını kaydetti.
ŞAP HASTALIĞI NEDİR?
Evcil veya yabani tüm çift tırnaklı hayvanlarda görülebilen, kronik durumlarda zayıf ve yavru hayvanlarda ölüme sebebiyet veren, genellikle et, süt ve iş gücü kaybına sebep olan viral bir hastalıktır. Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığınca ihbarı mecburi hastalıklar arasında yer almaktadır.
ŞAP HASTALIĞI NASIL ANLAŞILIR?
İçi su dolu kabarcıklar ile başlar. Diğer belirtiler arasında ise topallık, uyuşukluk, iştah kaybı ve sütten kesilme yer alır. Hastaların ağızlarından ip gibi salya akar, ateş 40 -41 C, ağız şapırdatması, dilinde, dişetlerinde, dudağın iç kısmında mercimek veya fındık büyüklüğünde su keseleri (veziküller) görülür.
ŞAP HASTALIĞININ TEDAVİSİ NEDİR?
Şap hastalığının etkenine direkt tedavi uygulanmıyor ancak yan etkilerden dolayı oluşan enfeksiyonların tedavisi gerçekleştiriliyor. Ölüm oranı düşük olan şap hastalığında, ağızdaki yaralar için karbonatlı, sodalı su ve sirkeyle ağız içi yıkanıyor. Ayaklara dezenfektan uygulanıyor.