Depreme Nasıl Hazırlanmalı Eski Başkan Nihat Çiftçi'den hayati öneriler..
Şanlıurfa Büyükşehir eski Belediye Başkanı Nihat Çiftçi depreme karşı alınacak önlemleri sosyal medya hesabından 15 madde halinde sıraladı.
Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan Depremlerinin ülke olarak alacağımız önlemler bakımından milat olarak kabul edilmesi gerektiğine dikkat çeken Çiftçi, deprem bölgesinde kurtarma ve yardım faaliyetlerinde bulunurken, karşılaştığı gözlemleri anlattı.
BİLİMİN YOL GÖSTERİCİLİĞİNDEN UZAKLAŞMAMALIYIZ
Bu depremlerde milletin dayanışma gücünün kendilerini teselli ettiğini anlatan Nihat Çiftçi, ''Artık depremle yaşamak için bilim adamlarının yapacağı çalışmaları yasal güvenceye bağlayıp ve uygulayarak çoluk çocuğumuzu yatağa rahat koymalıyız. Biz inançlı bir milletiz. Kadere inanmışız. Kaderimizi yaşayacağımızı biliriz. Ancak akıl ederek tedbirlerimizi de en yüksek sevide almamız gerektiğini de öğrenmişizdir. Bilim, tüm dünya insanın kendisinden sonra yaşayan insanlara bıraktığı, denenmiş, genel geçerliği olan bir hazinedir. Biz dünya işlerimizi bu hazineye göre yürütmeliyiz.'' ifadelerini kullandı.
HANGİ ÖNLEMLER ALINMALI?
Nihat Çiftçi, alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:
''Öyle ise::
1-Türkiye deprem kuşağında olduğunu kabul etmelidir.
2-Tüm yapı yapma ve yapı denetim yönetmeliklerini depreme göre revize etmelidir.
3-Köprü, Tünel, Hastane, okul, 112 acil merkezleri ile askeri yapılar için özel yapı ve kontrol yönetmeliklerini yeniden düzenlenmelidir.
4-Deprem kuşağına göre, birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü derece ve üzeri bölgelere yapı kat sınırlamasını düzenleyen özel planlama hükümlerini kanunla getirmelidir.
5-Kentsel dönüşümü, ranttan kurtarıp, gerçek ve sağlam anlamda bir konut yenilemeye döndürmeliyiz.
6-Riskli yapı stoklarını tespit ederek, ilk etapta birinci derece deprem kuşağı üzerinde bulunan illerden başlayarak kolon güçlendirme işlemlerini yapmalıdır.
7-Yapı kontrol sistemini değiştirerek, yapı denetim yetkisini yapı denetim bürolardan alınarak tekrardan çevre şehircilik il müdürlükleri bünyesinde kurulacak yapı kontrol şube müdürlüklerine verilmelidir.
8- Belediyeler bünyesinde kurulacak bir birimle, mevcut yapıların taşıyıcı sistemlerini yılda bir kontrolden geçirecek sistemin kurulması zorunludur.
9- Hazır beton santrallerinin denetimini günlük gerçekleştirecek bir sistemin Çevre Şahircilik İl Müdürlükleri bünyesinde kurulması
10- Birinci derece deprem kuşağındaki bina temellerine radyal temel ,fore kazık ve tünel kalıp sisteminin getirilmesinin zorunlu kılınması.
11- Binaların bir bölümüne çelik yapıdan deprem odalarının yapılması sağlanılabilir. Ayrıca mevcut yapılar içinde deprem kabini alma zorunluluğu da getirilebilir.
12- Binalara kimlik çıkarılmalıdır. Bu kimlik belgesine binayı yapan firma, denetleyen kurum, zemin etüdü yapan jeolog ile inşaat mühendisinin kimlikleri açık yazılmalıdır.
13- Deprem Yönetim Planı yasal bir emire dönmeli, Afet halinde yetkililere hiç kimseden talimat almadan hareket etkisi yetkisi verilmelidir.
14- Türk Silahlı Kuvvetlerine affet sonrası müdahale etme yetki ve sorumluluğu yasal bir düzenlemeyle devredilebilir. Bu kuruma sorumluluğu yerine getirecek; araç ve gereçlerin ödeneğini sağlanabilir.
15- Afeti yöneten insan kaynağıdır. Afet birimlerinde görev alacak kişiler sürekli eğitim programından geçirilmelidir. Bilgi ve donanımı olmayan kişilere yardım timinde görev verilmemeli. Bu kişiler işe alınırken cesaret testlerinde de geçirilmelidir.
Netice itibariyle dünya işlerimizi bilime uygun yapmalıyız. Tüm bu düzenleme ve tedbirleri ilgili bilim adımlarının çalışmaları neticesinde hazırlanacak daha kapsamlı bir raporla ele alınmalıdır.
Tüm vefat eden depremzedelere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar, yakınlarına başsağlığı dilerim. Milletimizin başı sağ olsun.''