Urfa Turizmi Nereye Gidiyor Urfa'ya Gelen Turistler Alışveriş Yapmak İstemiyor

Şanlıurfa'nın 2022 yılı turizm değerlendirmesinde önemli sorunlar ve çözüm önerileri konuşuldu..

Şanlıurfa'nın 2022 yılı turizm değerlendirilmesi ve karşılaşılan sorunlar ile çözüm önerileri için düzenlenen toplantıda bir araya gelen Kent Konseyi üyeleri toplantıda fahiş otel fiyatları, hijyen, otopark, artış gösteren hırsızlık olayları ile sahadaki diğer eksikliklere dikkat çekti. Toplantıda turizmin iyileştirilmesi ve 2023 Şanlıurfa İslam Dünyası Turizm Başkenti önerileri için alınacak kararlar kamuoyu ile paylaşılacak.

Şanlıurfa Kent Konseyi, sonbahar dönemi turizm sezonu durum değerlendirmesi ve 2023 Şanlıurfa İslam Dünyası Turizm Başkenti önerileri için toplandı.

Toplantıya Şanlıurfa Kent Konseyi Başkanı M.Adil Saraç, Kent Konseyi Turizm Komisyon Başkanı Müslüm Çoban, Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Merve Ofluoğlu, Şanlıurfa Turizm Geliştirme Derneği Başkanı Cihat Gürüz, Türsab GAP BTK Başkan Yardımcısı Ali Canbek, TEMA Vakfı Şanlıurfa Temsilcisi Ali Rıza Öztürkmen,  Harran Üniversitesi Temsilcisi Fırat Özberk ve Gençlik Derneği Başkanı Murat Özakıncı katıldı. 

Toplantıda Müslüm Çoban açılış konuşması yaptı ve 2022 Turizm durum değerlendirmesinde bulundu.  Merve Ofluoğlu da sonbahar dönemi turizm sezonu değerlendirmesi yaptı. Konsey Başkanı Saraç ise 2023 Şanlıurfa İslam Dünyası Turizm Başkenti ile Urfa’da esnafın hijyen ve kalite için önerileri aktardı. Diğer katılımcıların da görüş ve önerileri alındı.

KENT KONSEYİ BAŞKANI SARAÇ’TAN KONAKLAMA FİYATLARINA ELEŞTİRİ

Toplantıya dair açıklamalarda bulunan Konsey Başkanı Saraç Şanlıurfa’nın turizmde altın yılını yaşadığını ancak otellerin fahiş fiyatları nedeniyle de zarar gördüğünü ifade ederek “Toplantımızın ana amacı Şanlıurfa’nın 2022 yılının turizm değerlendirilmesi, bu süreçte karşılaşacak sorun ve çözüm önerileri. 2023 yılı İslam Ülkeleri Kültür ve Turizm başkenti olması nedeniyle yapılacak çalışma ve alınacak kararların tavsiye niteliğinde kamuoyuna duyurulması. Urfa turizmde Altın yılını yaşıyor. Urfa çok büyük turist çekiyor ama bu turistlerin büyük çoğunluğu yerli turist. Aldığım bilgilere göre Şanlıurfa’da bir otel odasını konaklamak amacıyla 3 bin 500 liraya kiralamışlar. 3 bin 500 lira veren adam bir daha Urfa’ya gelmez ve hayatında acı bir hatıra olarak kalır. Urfa esnafı kötü bir şekilde imtihan oluyor. Kısa zamanda çok para kazanma adına Urfa turizminin boğazlanmasına neden oluyor” dedi.

“ÇOK FAZLA ÇÖP VAR, PARK ALANI YOK, ARAÇLARA HIRSIZ GİRİYOR”

Rehberler Odası Başkanı Ofluoğlu da sahada hijyen, otopark ve güvenlik problemleri olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu:

“Maalesef sahada problemlerimiz hiç bitmiyor bunların en başında hijyen geliyor. 2023 İslam Başkenti olarak seçildik. İnanç turizm için gelen misafirler mutlaka Balıkgöl gideceği bir yer.ama biz bu alanda turistleri sokamıyor ve belli saatlerde hanların önünde çok fazla çöp barındırdığı için ve tam bizim gruplarımızı alana soktuğumuz sırada oluyor. Turistlerin en çok gittiği yerlerden olan Balıkgölde hala bir otobüs park alanı yok. Diğer yaşanmış olduğumuz sorunlardan biri ise güvenlik sorunu. Araçların içerisinde hırsızlar girmekte ve bu sebepten dolayı kaptanlar turizm araçlarını rahat bir şekilde bırakamıyorlar. Bunlar en temel ve büyük problemler kültür turizm başkenti olacak isek insanların hijyenik ve güvenli bir ortamda gezmelerini sağlamalıyız.”

TURİSTLER ANTEP’TEN ALIŞVERİŞ YAPMAK İSTİYOR!

Kent Konseyi Turizm Komisyon Başkanı Çoban da hijyen sorunların gıda satışında da yaşandığını söyledi ve turistlerin alışveriş için Gaziantep’i tercih ettiklerini dile getirdi.

 

Çoban “Urfa böyle devam ederse çok kötü bir imaj sergileyecek” diyerek şu açıklamalarda bulundu:

“2023 Yılı İslam Dünyası Turizm Başkenti ilan edildik ama bir turizm köyü olmayalım. Urfa böyle devam ederse çok kötü bir imaj sergileyecek. Dünya’daki bütün ümmetti Müslümanını buraya çağıracağız Şuayip antik kentine gittiğimiz de Şuayip peygamberin makamında abdest alacak bir mekan yok insanların en doğal ihtiyaçlarını giderecek bir lavabo yok. Urfa’mızda güzel tespitlerimiz var özellikle hijyen noktasında özellikle restoranlarımızın, konuk evlerimizin özellikle isot, baharat, fıstık satan yerlerimizin hijyene çok dikkat etmemiz lazım biz turist rehberleri zaten sahadayız görüyoruz bir çok insan turist Urfa’dan alışveriş yapmayıp gidip Antep’ten alalım çünkü orası daha temiz daha hijyenik görsel olarak daha güzel boynumuz bükük bir şekilde siz nasıl bilirseniz öyle diyoruz. Urfa’nın ürettiği isotu neden Urfa’da satmayalım. Urfa’da herşeyimiz çok güzel ama eksikliklerimiz var. Mezopotamyanın lokomotifi Göbeklitepe’dir. Bu trenimiz kaçmasın ve bu reni güzel bir şekilde uğurlayalım.”

Öte yandan toplantıda görüşülen sorunlar için alınan kararlar ve çözüm önerileri hazırlanarak kamuoyu ile paylaşılacak.