Şanlıurfa halkının vazgeçilmez yiyecekleri arasında yer alan isotun hasat mevsimi devam ederken, isot bu yıl tadıyla ağızları fiyatıyla da cepleri yakıyor. Önceki yıllara göre isotun fahiş şekilde artan fiyatı, sebze halinde tek seferde yüzlerce kilo yapılan satışları etkiledi. Hal esnafı, vatandaşın isota ilgisi olsa da fiyatlardan dolayı alımın çok düşük olduğunu söyledi.
Şanlıurfa mutfağının vazgeçilmez yiyeceklerinden olan isot bu yıl sadece ağızları değil cepleri de yakıyor. İsotun tarlada hasadı devam ederken, sebze halindeki fiyatlar hem esnafı hem de her yıl yüzlerce kilo kurutmalık alan vatandaşı düşündürüyor.
Geçen yıllarda kilosu 2-3 liraya satılan isot bu yıl hal pazarında 14-15 liradan satılıyor. İsotun fahiş şekilde artan fiyatı, bazı vatandaşları daha az isot yapmaya yöneltirken bazı vatandaşları da hazır ürünlere yöneltiyor.
BİHA’ya konuşan Şanlıurfa Sebze ve Meyve Hali esnaflarından Bahattin Müjde, isotta fiyatların yükselmesinin satışlarını etkilediğini söyledi.
MÜJDE: GEÇEN YIL AZ 300 KİLO SATARDIK, BU SENE…
Müjde, geçen yıllara göre biber satışında büyük bir düşüş yaşandığını belirterek, şunları ifade eti:
“Geçen yıllara göre biber alımı az, işler düşük. Maliyet yüksek. Çiftçi bundan şikayetçi ve ekim yapmıyor. Geçen sene biz bu biberi 1-3 TL arasında satıyorduk. Şimdi neredeyse 5-10 kat arttı. Halkın alım gücü azaldı. Geçen yıl en az kantara koyduğumuz 300-500 kilo biberdi. Bu sene en yüksek 100 kilo kantara koyuyoruz.”
“İSOT FİYATI TARLADA YÜKSEK”
İsotun tarladaki fiyatının yüksek olduğuna vurgu yapan Müjde, “Urfa biberinin kilo fiyatı şu anda 14-15 TL arası değişiyor. Talep çok az. Fiyatlar çok yüksek. Sezon başında fiyatlar 8-10 TL arasındaydı. Bu yıl biberin az ve maliyetlerin yüksek olmasından dolayı biber tarlada yükseldi. Orada yüksek olunca burada halde de yüksek oluyor. Akaryakıtı, gübresi, ilacı, işçiliği derken fiyatı 14-15 TL’yi buluyor” diye konuştu.
“FİYATLAR DÜŞECEK GİBİ DE GÖZÜKMÜYOR”
Bu yıl evde kendi biberini yapan çok az insan olduğunu söyleyen Müjde, “Millet hazır biber ve salçaya yöneldi. Kendi eliyle biberini salçasını yapan çok az. Çünkü maliyetler çok yüksek. Şimdi biri 500 kilo biber almaya kalksa 7 bin 500-8 bin TL arasında. Bunun nakliyesi, diğer giderleriyle 10 bin lirayı buluyor. Fiyatlar düşecek gibi de gözükmüyor” ifadesini kullandı.
MUSTAFA EKİNCİ – ÖZEL HABER – BİHA