Şanlıurfa'ya özgü lezzet 'şelengo'

Türkiye'de sadece Viranşehir’de yetiştirilen ve Şanlıurfa özgü bir lezzet olan şelengonun dışı karpuza, içi kavuna, tadı ise salatalığa benziyor. Tescil edilerek koruma altına alınan şelengo yaklaşık 45 derece sıcağın altında toplanıyor. Faydalarını saymakla bitmeyen bu meyve türü taze olarak tüketilmediği taktirde tadı bozuluyor.

VİRANŞEHİR- Türkiye’de sadece Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde yetişen şelengo, bölge halkı tarafından ilgi görüyor.

Dışı karpuza, içi kavuna, tadı ise salatalığa benzeyen şelengonun sadece ismiyle değil faydalarıyla da önemli bir meyve türü. Görünüşü minik bir karpuza benziyor, kestiğinizde içiyle kavunu andırıyor, tattığınızda ise salatalığa benziyor. Tuzlanarak tüketildiği gibi salatası da yapılan şelengo, nisan ayının sonlarında ekiliyor. Yaz sonunda hasadı yapılan şelengonun acı olanlarının şifalı olduğuna inanılmakta. Karpuz, kavun, kabak ve salatalık benzeri olan şelengo; salata, turşu, dolma, cacık ve meyve olarak tüketiliyor.

Yaklaşık 45 derece sıcağın altında toplanan şelengo, isilik tedavisinde de kullanılıyor. Şelengo kısa sürede tüketilmediği zamanda tadı bozuluyor.

BİHA