Şanlıurfa İnşaat Mühendisleri Odası, Haliliye’de inşaatı devam ederken çöken ve 3 işçinin yaralanmasına neden olan yapıyla ilgili hazırladığı teknik raporunu kamuoyu ile paylaştı.
Şanlıurfa İnşaat Mühendisleri Odası Temsilcisi Berat Mahsun Kaya, odanın merkezinde düzenlediği basın toplantısıyla 22 Temmuz’da Haliliye’de inşaatın çökmesine neden olan olaya ilişkin hazırladıkları teknik raporu açıkladı.
Olayın yaşandığı ilk saatlerden itibaren konuyu hassasiyetle takip ederek üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye çalıştıklarını belirten Kaya, söz konusu olayla ilgili takip sürecinin devam ettiğini kaydetti.
Rapora ilişkin bilgiler veren Kaya, “Söz konusu yapının çökmesine ilişkin, yapı ruhsatı alım süreci sonrası resmi prosedürlerin yerine getirilmediği, yapıdaki imalatların denetimsiz olarak gerçekleştirildiği, yapıda taşıyıcı sisteme etki edecek proje dışı imalatların yer aldığı, uygulama esnasında taşıyıcı sistemi doğrudan etkileyecek kusurların olduğu, ilgili idarenin kontrolsüz ilerleyen yapıyı tespit etme konusunda yetersiz kaldığı görülen başlıca sebeplerdendir” dedi.
Yapı Denetimi Hakkındaki Kanuna dikkati çeken Kaya, ilgili idarelerin, kanunda yer alan “Bodrum katı dışında en çok iki katlı ve yapı inşaat alanı toplam 200 metrekareyi geçmeyen müstakil yapılar” ibaresi nedeniyle inşaat denetimi fenni mesullerin sorumluluğunda olan bu ve benzeri yapılardaki denetim yetersizliğini göz ardı etmemesi gerektiğini ve kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi gerektiğini kaydetti. Kaya, “Yaşanan bu olay denetim mekanizmasında yaşanabilecek aksaklıkların art arda gelmesiyle ne kadar ciddi boyutlara ulaşabileceğini, fenni mesullerin denetim konusunda yetersiz kaldığını ve yapı denetim sisteminin ne kadar gerekli olduğunu bir kez daha gözler önüne sermektedir” diye konuştu.
İŞ GÜVENLİĞİ SAĞLANMAMIŞ
Kaya, yapıda yerinde yapılan analiz ve incelemelerde saptanan kusurları şöyle sıraladı:
· Yapının zemin kat kolon, kiriş ve döşeme beton döküm tarihleri incelendiğinde, beton yeterli dayanıma ulaşmadan kalıp sökümü yapıldığı,
· Beton dökümü sırasında vibratör kullanılmamasından dolayı yeterli üniform dağılımın elde edilememiş olduğu,
· Beton imalatında yoğun soğuk derzlerin mevcut olduğu,
· Yerinde yapılan kolon hızlı tarama (röntgen) sonucunda kolon etriye aralıkları yaklaşık 15 cm aralıklarla imal edilip projedeki sıklaştırma bölgelerinin yapılmadığı,
· Projede dolgu katı olarak belirtilen katın bir kısmının yerinde bodrum kat olarak inşa edildiği ve kat yüksekliği projesinde 150 cm iken mahalinde250 cm olarak inşa edildiği,
· Projede taşıyıcı ana kirişlerin çift etriye sistemi ile tasarlandığı fakat yerinde tek etriye sisteminin uygulandığı,
· Projede 35 cm olarak tasarlanan dişli döşeme (asmolen) mahalinde 30 cm olarak imal edildiği,
· Yapıda doğu cepheden 235 cm, kuzey ve batı cepheden 100 cm dışa doğru konsol döşemelerin yapıldığı ve bunların projede yer almadığı,
· Dolgu katında yer alan subasman perdelerinin kısmen imalatının yapılmadığı yerinde bims duvar örüldüğü,
· Projede yer alan taşıyıcı betonarme perde elemanın yerine betonarme kolon elemanı imalatı yapıldığı,
· Yapının inşaatı süresince laboratuvar hizmeti ve teknik personel desteği alınmadığı,
· İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili yeterli önlemlerin alınmadığı tarafımızca tespit edildi.
Raporun sonuç kısmında şu ifadelere yer verildi:
“22.07.2022 tarihinde Şanlıurfa ili Haliliye ilçesi Süleymaniye mahallesi 5461 ada 1 numaralı parsel üzerinde yer alan inşaatı devam eden yapıda meydana gelen hasar sonrası yapılan tespitler sonucunda, müteahhitin yapıda ilgili idare, fenni mesuller ve şantiye şefinden habersiz bir şekilde imalatlara başladığı, kontrolsüz ilerleyen yapının tespitinde ilgili belediyenin yetersiz kaldığı ve incelemeler kısmında belirtilen hususlar da göz önünde bulundurulduğunda yapıda kalıcı hasarlar meydana gelmesi kaçınılmaz olmuştur. Bütün yapıların inşaatında teknik personel bulundurulmalı ve imalatlarda projeye uygunluk esas alınmalıdır.
NE OLMUŞTU?
Haliliye İlçesine bağlı Devteyşti Mahallesinde yapımı devam eden inşaatta yaşanan çökmede 3 işçi yaralanmıştı. Göçük altında kalan Ramazan Demir (22), İsmail Tosun (23) ve Malik Hamidan ekiplerin çalışması sonucu kurtarılarak sağlık ekiplerine teslim edilmiş ve Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanelerine kaldırılmıştı.
BİHA