ŞANLIURFA- Türkiye'de uzun süredir tartışılan sosyal medya
düzenlemesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonunda kabul
edildi. Kamuoyunda 'sosyal medya yasası' olarak bilinen Basın Kanunu ile
Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Adalet
Komisyonundan geçti.
HAPİS CEZASI GELİYOR
Teklifle 'gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan' kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak. Basın kartı resmi kimlik belgesi olarak kabul edilecek.
Komisyonda kabul edilen teklife göre, yasal zemine kavuşturulmaları amacıyla internet haber siteleri ile basın kartına ilişkin hususlar Basın Kanunu'nun kapsamına alınarak radyo, televizyon, kamu kurum ve kuruluşlarının yürüttükleri enformasyon hizmetlerinde çalışan kamu personelinin basın kartı düzenlenmesi bakımından süreli yayın çalışanları gibi değerlendirileceği öngörülüyor.
Basın Kanunu'nun amaçları arasına basın kartına ilişkin usul ve esasları belirlemek de ekleniyor. Teklifle, basın kartı talep eden medya mensupları ve enformasyon görevlileri kanun kapsamına dahil edilecek.
İNTERNET HABER SİTELERİ SÜRELİ YAYIN OLUYOR
İnternet haber siteleri de süreli yayın tanımı kapsamına alınacak. Düzenlemede, internet haber sitesi, iletişim başkanı, İletişim Başkanlığı, Basın Kartı Komisyonu, medya mensubu, enformasyon görevlisi de tanımlanıyor.
29. MADDE KABUL EDİLDİ
Basın ve sosyal medyaya yeni yaptırımlar getiren düzenlemenin görüşmeleri, TBMM Adalet Komisyonu’nda devam ederken, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası öngörülen ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçunun yer aldığı 29. madde kabul edildi.
BİHA