ŞANLIURFA- Kısa bir süre önce Şanlıurfa Valisi olarak göreve başlayan Salih Ayhan’ın yönetim tarzı ve şehrin öncelikli meselelerine karşı olan yaklaşımı kendini göstermeye başladı.
İl Müdürlükleri ziyaretlerine Milli Eğitim ile başlayarak eğitimin kendisi için ilk gündem maddesi olduğu mesajını veren Vali Ayhan’ın, burada şehrin eğitimde 73.cü sırada olmasının kabul edilemez olduğunu ve eğitimde çıtanın yükselmesi için hep birlikte sorumluluk almanın zaruret olduğunu vurguladığı öğrenildi. Vali Ayhan’ın “Her şeye müsamaha gösterebilirim ama eğitim konusundaki aksaklık ve başarısızlığa asla” diyerek bu konudaki kararlı duruşunu deklare ettiği edinilen bilgiler arasında.
Eğitim camiası, dünden beri Vali Ayhan’ın ziyaretinde yaptığı konuşmaları, dile getirdiği uyarıları ve eğitime karşı olan hassasiyetini konuşuyor. Kulislere yansıyan bilgilere göre Vali Ayhan kurumu mercek altına alıp şehrin eğitimdeki kötü durumunu tüm detaylarıyla masaya yatırdı ve yakında tüm paydaşları içine alan ciddi bir çalışma başlatacak.
VALİ AYHAN'IN BAŞARISIZLIĞA TAHAMMÜLÜ YOK!
SİVAS ÖRNEĞİ...
"Ben nerede çalışırsam çalışayım ajandamın bir numarası eğitimdir" diyen Vali Ayhan, Sivas'ta görev yaparken Urfalı tarım işçisi öğrenciler için çadırlar kurdurup öğretmen görevlendirmişti.
Salgın döneminde dahi eğitimi ilk sırada tutarak öğrencilerin eğitimden geri kalmasına müsaade etmeyen Vali Ayhan, eğitim için hibe projelerine de öncülük ederek ciddi katkılar sağlamıştı. Vali Ayhan’ın eğitime bakışını daha iyi anlamak için Sivas’taki uygulamalarını incelemek gerekir. Hayata geçirdiği bir performans sistemi ile eğitimi 81 parametreye göre değerlendiren Vali Ayhan, başarısız olan 84 okul müdürü ve idareciye kınama cezası vermiş 24 okul müdürünü ise görevden almıştı. Gelen tepki ve eleştiriler karşısında geri adım atmayan Ayhan, mahkeme kararı ile geri dönenleri de tekrar görevden almıştı.
"BURASI POST KAVGASI YAPILACAK YER DEĞİL!"
O dönem başarısız okul müdürlerini görevden aldıktan sonra gelen bazı eleştirilere cevap veren Vali Ayhan’ın şu ifadeleri Urfa’da göstereceği duruşun da ipuçlarını veriyor: “...Herkes hesap verecek. Biz bu incelemeleri okulların 5 yıllık performansına bakarak yaptık. Son 5 yılda okul nereden nereye gelmiş? Örneğin 5 yıl önce bakıyoruz okul 20´nci sırada, 5 yıl sonra 100´üncü sırada. Siz olsanız çocuğunuzu gönderir misiniz? Şunu net bir şekilde söylüyorum: Kim alındı, nasıl alındı ben bunu bilmem. Dosya üzerinden okulların genel durumunu bilirim. Alınanlar da Sivas´ın çocukları atananlar da Sivas´ın çocukları. Kimin için yapıyoruz, Sivas´ın evlatları için yapıyoruz. Burası post kavgası olacak yer değil. Ben babamın oğlunu, akrabamı oraya atamıyorum. Yetkiliyim, sorumluyum, adil olacağım.”
“KENDİNİ GELİŞTİRMEYEN İDARECİLER BU KOLTUKLARDA OTURMAMALI”
Vali Salih Ayhan, başka bir konuşmasında ise şu ifadeleri kullanmış: “Başarılı olanlar taltif edilecek başarısız olanlar bedelini ödeyecek… Başarısız olan müdürler görevden alınacak. Benim için okul müdürleri bir şehirdeki il müdürlerinden daha kıymetlidir, başarısız olmamız mümkün değildir. Bakan İsmet Yılmaz döneminde Sivas’a aktarılan eğitim yatırımlarının karşılığı bu olmamalıydı. Diğer illerden Valilerden telefonlar alıyorum. Bu başarısızlık düzelmezse ben ve müdürler bu koltukta oturmayacağız. Yaklaşık 650 idareciden başarısız olanlar bu koltuklarda oturmayacak. Başarılı olanları başarısız olanlar gölgelememeliler. Kendini geliştirmeyen idareciler bu koltuklarda oturmamalı. Odasından çıkmayan, öğrenciye öğretmene ortam hazırlamayan, okulunda başarı için hazırlık yapmayan idareciler olmayacak.
‘BENİM ADAMIM, BENİM AKRABAM… BUNU ATMAK ZORUNDAYIZ’
Nasıl atandıysan öyle alınırsın. Bunu kabullenmeliyiz. ‘Benim adamım´, ‘benim mahallemin insanı´, ‘benim köylüm´, ‘benim akrabam´; bunu atmak zorundayız. Bu konuda kararlıyız. Net söylüyorum, hiçbir şekilde geri adım atmak yoktur. Hatta biz eğitimde iyi bir noktaya gelemezsek hepimiz el ele tutuşup Kızılırmak´a kendimizi atalım. Çocuklarımızın hakkı için. Bir vebaldir. Onlar için makam mevki kavgasına gerek yoktur. Herkes haddini, hududunu bilecek. Kararlı bir şekilde, hiç kimsenin adamıymış anlayışıyla yapmıyorum" demiş ve geri adım atmayacağı konusunda kararlığını göstermişti.
Vali Ayhan'ın bu açıklamaları Urfa'da eğitime karşı nasıl bir tutum içinde olacağını, başarısızlığa tahammülü olmadığını, eğitimdeki aksaklıklara karşı müsamahalı olmayacağının ipuçlarını veriyordu ki dün yaptığı ziyarette Sivas'taki sözlerinin Urfa için de geçerli olduğunu gösterdi.
Öyle ki eğitim camiası, Vali Ayhan'ın dün gerçekleştirdiği ziyaretini konuşuyor. Vali Ayhan'ın ziyaretinin perde arkasında başarısızlığa tahammülü olmadığını yetkililere net bir dille ifade ettiği öğrenildi. Birimleri ziyaret eden ve bilgiler alan Vali Ayhan'ın "Eğitim toplumsal bir görevdir" diyerek "Ben" değil "Biz" anlayışı ile eğitimi bulunduğu seviyeden hak ettiği yerlere getirmek için çalışacaklarını, imkanları sağlandığı takdirde de yaşanan aksaklıklar için taviz vermeyeceğini gösterdiği bilgisine ulaşıldı.
URFA'YA PERFORMANS SİSTEMİ Mİ GELİYOR?
Vali Ayhan'ın öğrencilere, okullara, velilere, idarecilere yaklaşımını doğru okumak adına Sivas'ta eğitim adına yapılan hizmetlere ve aksaklıklar karşısındaki tavrına dair ipuçları içeriyor. Performans sistemi üzerine çalışıp, ayda bir bu sistem üzerinde fikir alışverişlerinde bulunup, sorunları tespit edip, çözüm adına hareket eden ve sonunda başarısızlık var ise bunun da nedenini ortaya koyarak sendikal baskılara rağmen "Çocukların eğitimi makamdan daha önemli" diyerek geri adım atmayan Vali Ayhan'ın aynı sistemi Urfa için de hayata geçireceği konuşuluyor.
VALİ AYHAN URFA’DAKİ 'BENİM ADAMIM' ANLAYIŞINI UNUTTURACAK MI?
Kendi duruşu ve çalışma sistemi ile Urfa eğitimine başarı getireceğine inanılan Vali Ayhan'ın, her türlü imkana karşı başarısızlık karşısında yapılacak yeni atamalarda "Benim adamım olsun" baskılarını da "Makam sevdanız eğitime yapılan ihanettir" anlayışı ve adil yönetim şekliyle bertaraf edeceği düşünülüyor.
URFA'DA EĞİTİMİNDEKİ BEKLENTİLER...
Türkiye'nin en genç nüfusuna sahip kentte kalifiye eleman yetiştirilmesi adına meslek liselerine teşvik edilmesi ve desteğin artırılması, bağımlılık oranının yüksek olduğu dezavantajlı bölgelerde eğitim ve spora yönlendirmede yerel yönetim, STK, diğer ilgili kurum ve kuruluşlarla ortak çalışmaların artırılması, internet bağlantılarında elektrik engelinin artık son bulması, mevsimlik tarım işçisi öğrenciler için barınma yerleri sorununun giderilmesi, burs desteklerinin artırılması bugüne kadar dile getirilen taleplerdi.
BİHA/ÖZEL HABER