ŞANLIURFA –Ulusal Yargı Ağı (UYAP) verilerine göre Türkiye’de bir yılda icra dosya sayısı yüzde 30 oranında arttı. İcra dairelerinde devam eden dosya sayısı 23 milyon 511 bine çıktı. Şanlıurfa’da da tablo ağır. Verilere göre, Şanlıurfa’daki icra dosyası sayısı 330 bin. İcra iflas dosyalarında yaşanan artış, muhtarlıkların tebligatlarla dolmasına neden oldu. Adreslerine teslim edilemeyen tebligat yığını nedeniyle muhtarlar da mağdur durumda.
Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesi Paşabağı Mahallesi Muhtarı Mehmet Aslan, binlerce tebligat nedeniyle işlerini yapamadıklarını, hükümetin bir an önce adım atıp tebligat sorununa çözüm bulmasını istedi.
“TEBLİGATLARIN ARASINDA KALMIŞIZ”
BİHA’ya konuşan muhtar Aslan, tebligatlar nedeniyle artık masalarında çalışacak yer kalmadığını söyledi. Aslan, “Son günlerde icra ile ilgili dosyaların tebligatları geliyor. İnsanlar bu tebligatları evlerinde almıyorlar. Bu belgeleri almadıklarından dolayı muhtarlıklara geliyor. Biz de tebligatların arasında kalmışız. Masalarımızda artık yer kalmıyor. Tebligatlar insanların evlerine postacı götürüp teslim ettiğinde ya da kapısını vurup açılmayınca, kapıya bir icra dosyası yapıştırıp bu dosyaları bize bırakıyorlar. Biz muhtarlık olarak işimizi gücümüzü bırakmışız. Şu anda bu icra dosyalarıyla, trafik cezalarıyla bir de son dönemlerde Genel Sağlık Sigortası (GSS) ile ilgili insanlara tebligatlar gelmeye başladı” diye konuştu.
“Hatta bazı şeyler oluyor ki insan ağlasın mı gülsün mü bilmiyorum” diyen muhtar Aslan, şunları anlattı:
“Geçenlerde gelen bir GSS tebligatında kadın 17 yıl önce vefat etmiş fakat kadın geçen seneden başlayıp bugüne kadar sigortalı gösterilmiş. Biz bu gibi şeylerle de karşılaşıyoruz. Biz hükümetten bir şeyler bekliyoruz. İnsanlar icralar için af mı edilir ya da icra dosyaları muhtarlıklardan alınıp direkt emniyete mi devredilir. Biz muhtarlık olarak baş edemiyoruz artık. Bu icra dosyalarıyla GSS’lerle, trafik cezalarıyla uğraşamıyoruz. Gelen 50 tebligattan 25-30 icra dosyası, 10 GSS diğerleri de mahkeme kararları var. Bu durumu acil bir çözüm bulunmalı. Hükümetin buna acilen bir el atması lazım. Muhtarlığımızda binin üzerinde tebligat var.”
“VATANDAŞ UĞRAMIYOR”
Vatandaşların tebligatlar için muhtarlığı aradığını ancak gelip onları almadıklarını söyleyen muhtar Aslan, bazen bir evrakı bulmak için çok fazla zaman harcamak durumunda kaldıklarını ifade etti.
Aslan, “PTT müdürüyle görüştüğümüzde belgelerin 3 aylık gibi bir zamanın olduğunu, 3 ay sonra imha edilmesi gerektiğini söylüyorlar. Muhtarlığım boyunca gereksinim duyulabileceğinden dolayı belgeleri saklıyorum. Az denecek kadar insanlar muhtarlığı arayıp internet aracılığıyla talep ediyorlar. Biz de insanların muhtarlıklara bizzat gelip belgelerini almalarını istiyoruz, onlar da ‘o zaman kalsın’ diyorlar.
Binlerce evrakı ay ay gün gün ayırmadığınızda işin içinden çıkamıyorsunuz. Bir evrakı bulmak için bazen uzun mesai harcıyoruz” dedi.
SİNAN ÖZDEMİR – ASUDE ARTAN – ÖZEL HABER / BİHA