Rüşvet karşılığı Suriyelilere vatandaşlık verildiği iddia edildi

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Şanlıurfa merkezli, Suriyeli sığınmacılara rüşvet karşılığı Türk vatandaşlığı vaadinde bulunulduğu iddiasını Meclis gündemine taşıdı. Tanal, kendisine ulaşan ihbardan hareketle, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sorular yöneltti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Şanlıurfa başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanına dağılan geçici koruma statüsündeki Suriyeli sığınmacılara para karşılığı, rüşvet karşılığı vatandaşlık verildiği iddialarını TBMM gündemine taşıdı. Tanal, iddialarla ilgili idari ve adli soruşturma başlatılıp başlatılmadığını sordu.

TANAL, İHBARI AKTARIP SOYLU’YA SORDU

CHP’li vekil Mahmut Tanal’ın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu önerge şöyle:

“Bizlere gelen ihbarda, Türkiye’de geçici koruma altındaki Suriyeli sığınmacılara, Şanlıurfa merkezli olarak, para karşılığı, rüşvet karşılığı Türk Vatandaşlığını kazanma vaadinde bulunulduğu iddia edilmektedir. Şöyle ki: Türk vatandaşlığına başvuran Suriyeli sığınmacılardan öncelikle 5 bin dolar kaparo alındığı, vatandaşlık işlemleri netleşince de geri kalan 20 bin doların alındığı öne sürülmektedir. 25 bin dolar karşılığında Suriyeli sığınmacılara Türk Vatandaşlığı vaat edildiği iddialarına ilişkin sorularımın cevaplandırılması gerekmektedir:

1- Şanlıurfa merkezli olarak, Suriyeli sığınmacılara para karşılığı, rüşvet karşılığı Türk Vatandaşlığı başvurularında kolaylık sağlandığı, Türk Vatandaşlığını kazanma vaadinde bulunulduğu konusunda sizlere ulaşan herhangi bir ihbar var mıdır? Şayet varsa söz konusu ihbarın gereği yapılmış mıdır?

2- Şanlıurfa başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanına dağılan geçici koruma statüsündeki Suriyeli sığınmacılara para karşılığı, rüşvet karşılığı vatandaşlık verildiği iddiaları üzerine idari ve adli soruşturma başlatılmış mıdır? Suriyeli sığınmacılara gerekli şartları taşımadıkları halde rüşvet karşılığı Türk Vatandaşlığı başvurularında kolaylık sağladıkları iddiasıyla haklarında işlem başlatılan kamu görevlisi var mıdır? Şayet var ise kaç kamu görevlisi hakkında işlem başlatılmıştır? Suriyeli sığınmacılara usulsüz Türk Vatandaşlığı soruşturmasının detayları nedir?

BİR ÇETE Mİ VAR?

3- Suriyeli sığınmacılara para karşılığı Türk Vatandaşlığını kazanma vaadinde bulunan bir çete mi vardır? Şayet var ise bu çetenin üyeleri arasında kamu görevlileri var mıdır? Söz konusu çetenin mensupları arasında İçişleri Bakanlı Göç İdaresi Başkanlığı, İl Göç İdaresi Müdürlükleri personeli, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, İl Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlükleri personeli bulunmakta mıdır?

GÖÇ İDARESİ BU YÜZDEN Mİ İŞLEMLERİ DURDURDU?

4- Bilindiği üzere geçici koruma altındaki Suriyeli sığınmacılarla ilgili vatandaşlık talebi halinde Göç İdaresi Başkanlığı’ndaki ilgili bilgi ve belgeler ilk incelemeler yapılarak, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne aktarılarak işlemlere devam edilmektedir. Geçtiğimiz günlerde ‘Göç İdaresi Başkanlığı’nca Türk Vatandaşlığı için başvuran Suriyeli sığınmacıların işlemlerinin iptal edildiği, Suriyeli sığınmacılara ilişkin tüm Türk Vatandaşlığı başvurularının yeniden değerlendirmeye tabi tutulduğu’ şeklinde basına haber yansımıştır. Bakanlığınız bünyesindeki Göç İdaresi Başkanlığı’nın bu yöndeki kararında, Suriyeli sığınmacılara para karşılığında, rüşvet karşılığında Türk Vatandaşlığı işlemlerinde, şartlar tutmadığı halde yardımcı olunduğu ihbarı, iddiası etkili olmuş mudur?

GERİYE DÖNÜK İNCELEME YAPILACAK MI?

5- Suriye’de iç karışıklığın başladığı 2011 yılından söz konusu önerge tarihine kadar Türkiye’de geçici koruma statüsüne alınan Suriyeli sığınmacılardan kaçı Türk Vatandaşlığı başvurusunda bulunmuştur? İşlemleri tamamlanarak Türk Vatandaşlığını kazanan Suriyeli sığınmacı sayısı kaçtır? Türk Vatandaşlığı başvuru işlemleri olumsuz sonuçlanan Suriyeli sığınmacı sayısı kaçtır? Suriyeli sığınmacıların Türk vatandaşlığı başvuru işlemlerinde herhangi bir usulsüzlüğün yapılıp yapılmadığı yönünde geriye dönük olarak bir inceleme, araştırma yapılacak mıdır?”.

BİHA