Urfa tabela dernekleriyle doldu

Türkiye genelinde olduğu gibi Şanlıurfa’da da kurulan derneklerin sayısı her geçen gün artıyor. Kamu ve toplum yararına çalışmak amacıyla kentte kurulan dernekler, bir süre sonra tabela dernekçiliğinin ötesine gidemiyor. Toplamda binden fazla derneğin bulunduğu kentte 2022’nin ilk çeyreğinde 47 dernek feshedilerek kapısına kilit vuruldu. Suriyelilerin kurduğu dernek sayısı da 40’a yaklaştı.

ŞANLIURFA- Günlük yaşamın içinde sıklıkla adını duyduğumuz kurumlardan biri olan dernekler önemli bir nitelik barındırıyor. Derneklerin varlığı hizmet etmekte olduğu toplumların gelişmesine ve kalkınmasına katkı sağlama noktasında önemli rol üstleniyor. Bu doğrultuda derneklerin önemli yararlarının varlığı söz konusu.

İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre Türkiye geneli bulunan toplam dernek sayısı 121 bin 974.

Şanlıurfa’da da kurulan derneklerin sayısı bini aştı. Kentte kurulan derneklerin Urfa’da kaç tanesinin faaliyette olduğunu ve hangi amaçlarla kurulduklarını araştırdık.

Şanlıurfa’da bu yıl itibarıyla bin 146 dernek bulunuyor. Kentte mesleki ve dayanışma alanında 273 dernek, spor ve sporla ilgili 200 dernek ve insani yardım alanında 142 dernek faaliyet gösteriyor. Cami güzelleştirme dernekleri ve aşiret ismiyle kurulan derneklerin sayısı da epey fazla. Bakanlığın verilerine göre, Şanlıurfa’da kamu yararına çalışan dernek ise bulunmuyor.

Şanlıurfa’da bulunan derneklerde maaşlı çalışan sayısı 259 iken, gönüllü çalışan sayısı 202. 

CAMİ GÜZELLEŞTİRME DERNEKLERİ VE AŞİRET İSMİYLE KURULMUŞ DERNEKLER ÇOĞUNLUKTA

Şanlıurfa Dernekler İl Müdürü Adil Bayraktar, kentteki derneklerin çoğunluğunu cami yapımı ve cami güzelleştirme dernekleri ile aşiret ismiyle kurulmuş dernekler olduğunu söyledi.

Merkez ve ilçelerde kurulan derneklerin başvurularının kendilerine geldiğini belirten Bayraktar, “2022 yılı itibarıyla aralarında cami dernekleri, eğitim, kültür, spor kulüpleri, aşiretlerin kurduğu dayanışma dernekleri ve okul mezunlarının oluşturduğu dernekler olmak üzere bin 146 derneğimiz şu anda faaliyette” bilgisini verdi.


Bayraktar, sivil toplum kuruluşlarının karşılaştıkları sorunlar,  müdürlükten beklentileri, proje, sosyal girişimcilik gibi yöntemler ile sivil toplum ve gönüllülük bilincinin arttırılması ve daha geniş tabana yayılması noktasında atılabilecek adımlar üzerine karşılıklı görüş alış verişinde bulunmak, sivil toplum kuruluşlarının görüşlerine başvurmak, sorunlarını ve çözüm önerilerini yerinde dinlemek amacıyla aylık periyotlarla sivil toplum kuruluşları ziyaretleri gerçekleştirdiklerini belirtti.

Bayraktar, “Sivil toplum kuruluşlarının www.siviltoplum.gov.tr/sanliurfa İnternet sitemizi ziyaret ederek faydalı dokümanlar edinilebilir, 0 414 314 73 13 numaralı telefondan personel arkadaşlarımızdan destek alabilir ve güncel mevzuat değişikliği ile duyuruları @sanliurfaistim sosyal medya hesaplarımızdan takip edilebilir her türlü soru öneri ve görüşlerinizi bizimle paylaşabilirler.” dedi.

Çoğu derneğin tabela derneği olmaktan öteye gidemediği Şanlıurfa’da siyasi, fikri ve düşünce dernekleri de bulunuyor.

YILIN İLK ÇEYREĞİNDE 47 DERNEK FESHEDİLDİ

İşini gerçekten yapan derneklerin olduğunu ifade eden Adil Bayraktar, çoğu derneğin kurulduktan sonra faaliyet göstermediğine dikkati çekti. Bayraktar, kentte 2022 yılının ilk çeyreğinde 47 derneğin feshedildiğini bilgisini paylaştı.

Dernek kurmanın kolaylığına vurgu yapan Bayraktar, yedi kişinin mevzuat hükümlerini yerine getirmek şartıyla gerek dernekler.gov.tr sitesinden gerekse de kendilerine müracaat etmeleri halinde dernek kurabileceklerini söyledi.

Öte yandan yaklaşık 500 bin Suriyelinin yaşadığı Şanlıurfa’da sığınmacıların kurduğu dernek sayısı da artıyor. 2011 yılında başlayan iç savaştan kaçarak Şanlıurfa’ya sığınan Suriyelilerin o günden bu zamana kadar kentte kurduğu dernek sayısının 40’a dayandığı öğrenildi. Suriyelilerin derneklerin daha çok insani yardım derneği olduğu belirtildi.

Şanlıurfa’da ayrıca uluslararası sivil toplum kuruluşu temsilciliği de bulunuyor. İnsani yardım kuruluşu Concern Worldwide ile Japonların kuruluşu Assocıation For Aid And Relief, Japan’ın temsilcilikleri bulunuyor.

MUSTAFA EKİNCİ – ÖZEL HABER / BİHA