60 yıllık lezzettin sırrı

Şanlıurfa başta olmak üzere bölgeye özgü ve Ramazan sofralarının vazgeçilmez bir şerbet türü olan meyan kökü şerbeti… Eskilerin deyimiyle biyanbalı… Urfa’da çok yapıp satan var ama kimse Şerbetçi Abdullah gibi uzun kuyruklarda bitirip yok satmıyor.

ŞANLIURFA -Şanlıurfa'da Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmezlerinden meyan şerbeti, soğuk içimi ile damaklarda eşsiz bir lezzet bırakıyor. Susuzluğa, böbrek ve mide rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinen meyan şerbeti sıcak havalarda vatandaşların tercih ettiği en önemli içecekler arasında bulunuyor.

Urfa’da yaklaşık 60 yıldır meyan şerbeti yapıp-satan Abdullah Culha, kentte halka meyan şerbetini alıştırıp, sevdirdi. Binbir zahmetle yapılan şerbetin yapılışında da önemli püf noktaları var. Bu nedenle yapıp satan çok var ama kimse Abdullah Usta gibi satamıyor.

Abdullah Culha, Türk Patent Enstitüsüne tescil ettirdiği meyan şerbetiyle ilgili BİHA’ya şunları anlattı:

“Ben bu işi 60 yıldır yapıyorum. Benim iki tane ustam vardı, onların yanında şerbetçiliği öğrendim. Biz biyan kökünü çubuk halinde kamyonla alırız. Bu kökleri depolayıp kurutup sonrasında döveriz. Kuru olan kökleri saman haline getiririz. Makineler yardımıyla meyan şerbetine getiririz.”


CULHA: “ŞERBETİMİN FARKI…”

Gençliğinde meyan şerbetini sırtında taşıyarak sattığını anlatan Abdullah Usta, “Çarşıda, pazarda torbaların içinde beyan kökü var, saç gibidir. Benim şerbetim böyle değildir. Ben çubuk alıp döverim. Şerbetimin farkı budur. Çarşıdaki kökün şerbetini 100 kez süzsen suyu bulanıktır. Bizim kökümüz süzüldüğü zaman cam gibidir” diye konuştu.

Abdullah Usta, meyan şerbetinin günlük yapıldığını belirterek, “Meyan şerbetinin faydaları çoktur. Böbreklere faydalıdır, hazmı kolaylaştırır, unutkanlığı yok eder ” dedi.

 

“İKİ KADEH İÇERSE YEMEK YEMEMİŞ GİBİ OLUR”

Meyan şerbetinin faydaları bilindiği için rağbet gördüğünü belirten Abdullah Usta, “Ramazan ayı oldu mu Urfalıların sofrasında mutlaka meyan şerbeti vardır. Urfalılar şerbetsiz iftar açmaz. İnsanlar meyan şerbetinin faydalarını gördükleri için talep ediyorlar. Diyelim ki birisi yağlı bir yemek yedikten sonra iki kadeh meyan şerbeti içerse, sanki hiç yemek yememiş gibi olur. Ben şerbetçi Abdullah’ım, 60 yıldır bu memlekete hizmet ediyorum. Bu işi yaparken de temizliğe çok dikkat ediyoruz. Herkes bana uğrayıp şerbetini alır” ifadesini kullandı.

Abdullah Culha, meyan şerbeti haricinde Osmanlı şerbeti de yaptıklarını belirtti. Culha, “Biz Osmanlı şerbetini de yapıyoruz. Bu şerbet türü de çok tercih ediliyor. Tadı mayhoş, nar suyu gibidir. Bizde 3 çeşit tat vardır. Şirin, mayhoş ve ekşi” bilgisini verdi.


SİNAN ÖZDEMİR, ASUDE ARTAN- ÖZEL HABER / AJANS URFA