Galerici esnafı KDV’nin yükseltilmesinden memnun değil

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ikinci el araç alım-satımlarında uygulanan yüzde 1 KDV’nin yüzde 18’e yükseltileceğini açıklaması sektörde tedirginlik yarattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamalar gözleri ikinci el araç piyasasına çevirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ikinci el araç alım-satımlarında uygulanan yüzde 1 KDV'nin yüzde 18'e yükseltileceği yönündeki mesajı, sektörde tedirginlik yarattı.

Bizim Haber Ajansı’nın görüşlerini aldığı Şanlıurfa Oto Galericiler Sitesi esnafı, yeni düzenlemenin ikinci el otomotiv sektörünü olumsuz etkileyeceğini düşünüyor. Döviz kurunun dalgalı seyri, faiz oranlarının yüksek olması ve çip krizi sebebiyle sıfır araç üretim ve tedarikinde yaşanan sıkıntıların ikinci el otomobil fiyatlarını yükselttiğini belirten galerici esnafı, fiyatların yüksekliği nedeniyle durma noktasındaki satışlara bir de KDV oranının yüzde 18’e çıkarılmasının “kendilerini batıracağını” belirtiyor.

ÇETİNKAYA: KAYIT DIŞILIĞA İTECEK

Galerici esnaflarından Cengiz Çetinkaya, ikinci el piyasasındaki belirsizliğe alım-satımlardaki KDV’nin yüzde 1’den yüzde 18’e yükseltilmesinin eklenmesinin kendilerini olumsuz etkileyeceğini söyledi.

“Piyasada iş olmuyor, olursa da insanlar çok bir şey kazanamıyor” diyen Çetinkaya, şunları söyledi:

“Araç satımında sıkıntı var. KDV’nin yükselmesi esnafı daha da batırır. KDV’nin yükseltilmesini doğru bulmuyorum. Bu yükselme insanları kayıt dışı alışverişe itecektir. Bu piyasanın düzeltilmesi gerekiyor. Bayilerde sıfır araçların daha cazip kılınması ve daha erken tedarik edilmesi gerekir.”

PINAR: KAYIT DIŞINA MUTLAKA YÖNELİM OLUR

Esnaf Mehmet Eyüp Pınar, KDV’nin yükselmesinin insanları kayıt dışına yönelteceğini ifade etti. Pınar, şöyle konuştu:

“KDV’nin yükselmesi işlerin daha da durgun olacağı anlamına gelir. Umuyoruz öyle olmasın. Kayıt dışına mutlaka yönelim olur. Çünkü 3-5 ayda bir araç satan adam, örneğin bin TL kazanıyorsa onun da 300 veya 500 TL’sini vergiye veremez. Ne evini ne de dükkanını geçindirebilir. ÖTV, KDV, kredi gibi nedenlerden esnaf da vatandaş da araç alışverişinde büyük sıkıntı yaşıyor. Piyasada yaşanan dalgalanmadan dolayı işler iyi değil.”

KILIÇ: PİYASAYI HAREKETLENDİRMEDİ

Esnaf İsmail Kılıç, taşıt kredilerinde yapılan kolaylığın piyasada hiçbir hareketliliğe neden olmadığını kaydetti. Kılıç, “KDV’nin 1’den 18 yükselmesi hiç iyi olmaz. Zaten işler durgundu, daha da kötü olur. Noterde nakitle işlemler yapılıyor. Kimse vade veremiyor. Çünkü araç kaldıkça üstüne zam geliyor” diye konuştu.

YENİ SİTELERİNDEN HEM MEMNUNLAR HEM DEĞİLLER

Şanlıurfa’daki oto galericiler esnafı, 2020 yılının başında Oto Galericiler Sitesi’ne taşındı. Esnaf, kent merkezindeki yerlerinden taşındıkları yeni yerlerinden hem memnun hem de değil. Sitede 300’den fazla iş yeri  bulunuyor.

Esnaf İsmail Kılıç,  eski yerlerinin dar olduğunu ancak yakınlığı nedeniyle yakıt masrafı çıkarmadığını belirterek, “Orası yakındı, gidip gelişimiz kolay oluyordu ve masraf yoktu. Şimdi buraya geldik. Yer güzel, ferah ve geniş. Ama iş yok. İş olmayınca masraflar ağırlaşıyor. Buradan gidiş geliş 100 TL yakıt yakıyor” dedi.

Yeni sitelerinde alt yapı sorunları olduğunu belirten Cengiz Çetinkaya, “Şehre uzak olduğu için insanlar buraya gelmekte zorluk yaşıyor” derken, esnaf Mehmet Eyüp Pınar ise “İş yerlerimizden memnunuz. Daha temiz, daha hijyenik bir ortamda yaşıyoruz” dedi.

MUSTAFA EKİNCİ – İBRAHİM TAŞ – ÖZEL HABER / BİHA