ŞANLIURFA – Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) tarafından, ormanları korumak ve toplumu bilinçlendirmek amacıyla kuzey yarımkürede ilkbaharın, güney yarımkürede de sonbaharın başlangıcı olan 21 Mart günü, 1971 yılında Dünya Ormancılık Günü olarak ilan edildi. 21 Mart, Türkiye’de ise 1975 yılından itibaren Dünya Ormancılık Günü olarak kutlanıyor.
Türkiye, ormanları koruma noktasında dünyada önde gelen ülkeler arasında gösteriliyor. Gelecek nesillere yeşil alanların bırakılabilmesi için farkındalık çalışmalarının devam etmesi gerekiyor. Bu çalışmaların dikkatle yapılması gereken illerin arasında hiç şüphesiz Şanlıurfa da yer alıyor. Şanlıurfa, orman alanlarının il yüz ölçümlerine oranları açısından ülke genelinde sondan üçüncü sırada yer alıyor. Türkiye’de en fazla ormanlık alana sahip il yüzde 67 ile Karabük olurken, Şanlıurfa’da bu oran sadece yüzde 0,77 olarak kayıtlara geçti.
Çevre ve Orman Derneği Genel Başkanı Rıdvan Söylemez, Bizim Haber Ajansı'na (BİHA) ormanların korunmasına ilişkin özel açıklamalarda bulundu. Ormanları koruma noktasında büyük başarılar elde edilirken Şanlıurfa’da bu durumun tam tersi olduğunu vurgulayan Söylemez, “Şanlıurfa’da orman genel müdürlüğü var. 7 işletme müdürlüğü var ama ne yazık ki bizler kendi bölge müdürlüğümüzün imkanlarını kendi ilimiz için kullanamıyoruz” dedi.
SÖYLEMEZ: ŞANLIURFA NE YAZIK Kİ GERİ PLANDAŞanlıurfa Orman Bölge Müdürlüğü’nde bulunan imkanların kentteki ormanlar için kullanılmadığının altını çizen Söylemez, şunları söyledi:
“Bugün Orman Genel Müdürlüğü, Mardin’den, Şırnak, Batman, Diyarbakır’a kadar çok büyük verimler elde ediyor ağaçlandırma ve ormanları koruma konusunda. Ne yazık ki Şanlıurfa Orman Bölge Müdürlüğünün o enerjisini, sinerjisini bizler kendi ilimizde de hissetmek zorundayız ve kendi imkanlarımızı kendi ilimiz için kullanmalıyız. Bu noktada hepimize özellikle siyasetçilerimize, sivil toplum örgütü yöneticilerine ve bizlere çok büyük işler düşüyor. Tüm bürokratlar olarak Şanlıurfalı halkımızla beraber el birliği yaparak Şanlıurfa bölge müdürlüğünün imkanlarını kendi ilimiz için kullanmalıyız. Bu doğrultuda hemen bir araya gelinmeli ve gerekli çalışmaları yapmalıyız.”
“URFA’DA ORMAN AZLIĞINI GÖRMEK ÇOK ÜZÜCÜ”Şanlıurfa’daki ormanlık alanların azlığına dikkati çeken Söylemez, daha da geç kalınmadan bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini kaydetti. Söylemez, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şanlıurfa’da orman azlığını görmek çok üzücü. Şanlıurfa’da ormanlık alanlar ve ağaçlandırmalar yeterli değil. Ormanlarımıza sahip çıkmıyoruz. Şanlıurfa bu konu sınıfta kaldı. Bir tarım şehri olarak, bizler ne ormanlarımızı koruyabiliyoruz, ne de tarımdan faydalanabiliyoruz. Binlerce kişi hiç tanımadığı insanlara hizmet edebilmek için farklı tarım şehirlerinde çalışıyor ve çadırlarda kalıyorlar. Kendi ilimiz için hala gerekli çalışmayı elde etmiş değiliz. Şanlıurfa’da bu oluşan çarpık hizmet bir an önce sona ermeli ki bizlerde tüm imkanlarımızı Şanlıurfa için harcayalım. Kendi ilimize sahip çıkabilmemiz için derhal tüm yöneticiler bir araya gelmeliyiz. Hatalarımızı göz önünde de bulundurarak tüm imkanlarımızı şehrimiz için kullanmamız lazım. Bir an önce çözüme gidilmeli.”
“ŞANLIURFA’NIN GELECEĞİ TÜM AŞİRETLERİN GELECEĞİNDEN DAHA ÖNEMLİ”Çevre ve Orman Derneği Genel Başkanı Söylemez, Urfa’da ormanlık alanların artırılmaması durumunda gelecek nesillerin bizleri hiç iyi anmayacaklarını vurguladı.
“Şanlıurfa için özellikle başta bozuk orman alanları ve hazine alanları olmak üzere oradaki tüm alanlar devletin de desteğiyle bir an önce ağaçlandırılması lazım” diyen Söylemez, “Şanlıurfa’nın geleceği tüm aşiretlerin geleceğinden daha değerli ve önemlidir. Tüm ailelerin geleceğinden daha önemlidir. Söz konusu Şanlıurfa’nın geleceği ise siyasi görüşü bir tarafa bırakmak lazım. Şanlıurfa için sağ sol demeden tüm alanları ağaçlandırmak lazım” diye konuştu.
Şanlıurfa’nın Türkiye’nin en kalabalık ve en genç nüfusa sahip şehirlerinden birin olduğunu hatırlatan Söylemez, her köyde gelir getirici bir orman yapılması gerektiğini ifade etti. Söylemez, “Böylece insanlarımız artık dışarıya gitmez ve Şanlıurfa’nın orman varlığını da çok iyi arttırmış oluruz” dedi.
Türkiye’nin ormanları koruma noktasında dünyadaki ülkeler arasında ilk 3’te yer aldığı bilgisini veren Söylemez, şunları aktardı:
“Özellikle vatandaşlarımızın bilinçlenmesi konusunda büyük bir adım atmamız lazım. Ülkemiz geçmişten bu yana büyük savaşlarda bedel ödemiş bir ülke, bizler savaşlar vesilesiyle de özellikle ormanlarımızı koruma bakımından büyük bedeller ödedik geçmişten bugüne kadar. Ama sivil toplum örgütlerimizin ve Orman Genel Müdürlüğünün koordineli çalışmaları sayesinde yüzde 28 olan orman varlığımız şimdi yüzde 34’lerde. Ormanları koruma noktasında da büyük başarılar elde ettik. Yüzde 22 olan korunma oranı şu an yüzde 88’lere çıktı”.
ASUDE ARTAN – ÖZEL HABER / BİHA