TÜDER Şanlıurfa Temsilcisi Karadağ: Bilinçli tüketici, kaliteli üretim

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Şanlıurfa Temsilcisi Av. Ceylan Pala Karadağ, tüketici hakları ihlallerinin en çok tüketicinin doğru aydınlatılmamasından veya yanıltıcı bilgiye maruz bırakılmasından meydana geldiğini belirterek, “Tüketicilerimiz haklarını oku

ŞANLIURFA - Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda 1985 yılında alınan bir kararla Tüketici Hakları Evrensel Beyannamesinin ilan edildiği gün olan 15 Mart tarihi, uluslararası tüketici örgütleri tarafından Dünya Tüketici Hakları Günü olarak kabul edildi.

Tüm dünyada hastalık gibi yayılan tüketim alışkanlığına ve tüketici haklarına dikkat çeken  'Dünya Tüketiciler Günü'nün amacı, bilinçli tüketici, kaliteli üretim ve bilinçli alışveriş oluşturmak.

Tüketiciler Derneği (TÜDER) de tüketici haklarının korunması, geliştirilmesi ve tüketicilerin kendilerini koruyabilmesi için çabalayan bir sivil toplum kuruluşu. TÜDER Şanlıurfa Temsilcisi Av. Ceylan Pala Karadağ, 15 Mart Dünya Tüketiciler Günü nedeniyle Bizim Haber Ajansı'na (BİHA) özel açıklamalarda bulundu.

Tüketicinin ekonominin hassas bir noktası olduğunu vurgulayan Karadağ, en çok korunması gereken kişinin tüketici ve en çok korunması gereken hakların başında da tüketici hakları geldiğini söyledi.

“Tüketici hakları kavramı ile bilinçli tüketici kavramı ayrılmaz bir bütün olup, tüketicinin bilincinde olmadığı bir konuda hakkının varlığını ileri sürmek eksik kalacaktır” diyen Karadağ, tüketici hakları ihlalleri en çok tüketicinin doğru aydınlatılmamasından, eksik bilgilendirilmesinden veya yanıltıcı bilgiye maruz bırakılmasından meydana geldiğini kaydetti. Karadağ, “Tüketicilerimize tavsiyemiz haklarını okusunlar, öğrensinler, bilsinler. Çünkü bilgi güçtür. Bilinçli tüketici bilinçli toplumun yapıtaşıdır. Bilinçli tüketici ekonominin can damarıdır” dedi.

 

Karadağ, zamlardan sonra tüketicilerin en çok şikayet ettikleri hususun reyondaki fiyatla kasadaki fiyatın örtüşmemesi olduğunu belirterek, şunları söyledi:

 

“Raf fiyatına kimi satıcılarca güncel fiyatların yazılmadığı için kasa fiyatı ile etiket fiyatı arasında fark oluşuyor. Bu durumda 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun gereği kasa fiyatı ile etiket fiyatı arasında farklılık olması durumunda tüketici lehine olan fiyatın geçerli olması gerekmektedir. Aksi durumda tüketici fotoğraflama da dahil olmak üzere fiş ve diğer delilleriyle birlikte kendisinden fazladan alınan kısmın iadesi için tüketici hakem heyetlerine başvuru hakkına sahiptir.”

 

Bazı ürünlere ilişkin vergi dilimlerinin düşürülmesine rağmen kimi satıcıların fiyatlarda indirim bakımından güncellenmeye gitmediğine dair şikayetler de bulunduğunu belirten Ceylan Pala Karadağ, “Böyle bir durumda da tüketici, Gümrük Piyasa Gözetim İl Müdürlüklerine idari şikayette bulunma hakkını haiz olup, denetimlerin ve düzeltmelerin yapılmasını sağlayabilir” dedi.

 

TÜDER Şanlıurfa Temsilcisi Av. Ceylan Pala Karadağ, Türkiye’de tüketici temsiliyeti ve bilinçlendirme çalışmaları bakımından biraz daha yol katetmeye ihtiyaç olduğunu düşündüğünü söyledi. Karadağ, “Özellikle sosyal medyada yer alan satıcılar bakımından resmi olmayan veya dolandırıcılık mahiyetinde olan satışlara da rastlanıyor maalesef. Misal olarak ‘satılan mal iade alınmaz ve değişim 3 gündür’ gibi açıklamalara veya kapıdan kargoyu teslim almadığınız için kargo cezası ödemelisiniz şeklindeki açıklamalara inanarak mağdur olan ve ödeme yapan vatandaşlarımızın sayısı yadsınamayacak düzeyde. Bu yanılmaların temelinde de yine tüketici bilinçlendirme çalışmalarının yetersizliği yatıyor kanaatindeyim” diye konuştu.

 

BİHA