Ev almak yerine "tadilat dönemi"!

Ülkede yaşanan ekonomik darboğaz dekorasyon sektörünü de etkiledi. İç Mimar Osman Fındık, konut fiyatlarının önlenemez yükselişi karşısında ailelerin artık sıfır daire almak yerine mevcut evlerinin tadilatına yöneldiğini belirtti.

Şanlıurfa’da birçok önemli projede imzası bulunan İç Mimar Osman Fındık, oluşturduğu sıra dışı tasarımlarla son zamanlarda adından sık sık söz ettiriyor. Bir mekan kurulurken ve dizayn edilirken iç tasarımın etkileyiciliği son derece önemli. Mekanın renk uyumu, seçilen dekorasyon ve tasarımların birbirine senkronize edilmesi ve çalışılan malzemelerin kaliteli olması gerekiyor. Bu nedenlerden dolayı bu noktada işinde uzman ve başarılı çalışmalara imza atmış bir ünlü iç mimar ile çalışmak gerekiyor. Şanlıurfa’da kendini bu alana adamış ve alanda uzmanlaşmış en iyi iç mekan tasarımcılarının başında İç Mimar Osman Fındık geliyor.

2016 yılında kurduğu iç mimarlık şirketiyle kısa sürede başarıyı yakalayan Osman Fındık, Bizim Haber Ajansı’na açıklamalarda bulundu. İnsanların geçmiş dönemlere göre konut fiyatlarındaki artışlardan dolayı sıfır daire almak yerine mevcut evlerinin tadilatına yöneldiğini belirten Fındık, “Eski dönemlerde insanların tercihi tamamen sıfır daire üzerineydi ama yeni dönemde fiyatların aşırı derecede artmasından sonra insanlar yeni daire almak yerine tadilatı daha çok tercih ediyor. Örneğin müşterinin dairesi 800 bin TL ediyorsa satıp 800 bin TL’ye daire bulamıyor. En azından biraz daha üzerine para vererek tadilat yaptırıp eski dairesini kullanmayı tercih ediyor” dedi.

Evlerin tasarım fiyatlarından bahseden Osman Fındık, “Buradaki maliyet hem evin metrajına göre değişiyor, hem de yapılacak olan işlemlere göre değişiklik gösteriyor. Bu süreçte önce müşterilerimiz bizi ziyaret edip konu ile ilgili neler istediklerini dile getiriyorlar. Bunun üzerine biz bir keşfe gidiyoruz. Keşif sonrasında maliyet çıkarıp müşteriye sunuyoruz. Bu tamamen talep üzerine gerçekleşirken fiyatlarda değişkenlikler olabilir” diye konuştu.

FINDIK: “MALZEME YERİNE GÖSTERİŞ TERCİH EDİLİYOR”

Başarılı iş insanı Osman Fındık, evlerin mekanını tasarımla genişletmenin kolay olduğunu vurguladı.

Son dönemde evlerde biraz daha koyu renklerin tercih edildiğini belirten Fındık,  sözlerini şöyle sürdürdü:

“insanlarımız biraz daha koyu renklerin evleri lüks gösterdiğine inanıyor, bu iç mimarlar için de kolay oluyor. Koyu renkleri tercih edip daha lüks gösteriyorlar. Ama genel olarak baktığımızda bir iç mimar olarak koyu renkleri tercih etmiyorum ve önermiyorum da. İnsanların zaman geçirdiği bir yaşantı içerisinde koyu renkler biraz daha baskın olabiliyor. İnsanlar daire alırken kullanılan malzeme, beton, demirine dikkat etmiyorlar. Daireye giriyorlar, biraz lüks avize aydınlatmaları kullanılınca direkt o daireye lüks gözüyle bakıyorlar. Halbuki tam tersi, biraz daha detaya girmek lazım. Batıda biraz daha bu konuya hakimler ama burada daha çok gösteriş üzerine ilerliyor her şey. Malzemelerin kalite olayına değil de görünüşe önem veriyorlar.”

“İÇ MİMARLARA TALEP ARTTI”

Küçük bir mekanı ferah hale getirmek için aydınlatma elemanlarının fazla açık tonlarının kullanılması gerektiğini ifade eden Fındık, “Fazla eşyanın olmaması gerekiyor. Bu tamamen gelen proje doğrultusunda hazırlanıp sunulması lazım. Bizim normalde 5 odalı bir dairenin ortalama proje hazırlaması 1 haftamızı alıyor. Proje sonrası sunumlar yapılıyor sunumlar doğrultusunda ya ufak tefek değişimler yapıp uygulamaya başlıyoruz ya da direkt uyguluyoruz” diye konuştu.

Başarılı İç Mimar Osman Fındık, iç mimar adayı öğrencilere de seslenerek şunları dile getirdi:

“2016 yılında Urfa’ya geldim. 5-6 yıldır bu işi yapıyorum Urfa’da. Çok güzel bir ortam kendilerini bekliyor. Ben başladığımda Urfa biraz iç mimarlık konusunda geri plandaydı şimdi ise kendilerine çok güzel bir ortam sağlandı. Biraz daha iç mimarlara talep arttı, kıymetleri bilindi. Bu doğrultuda hareket edip en kısa zamanda okullarını bitirip kendilerine şimdiden güzel kütüphaneler oluşturup araştırmalar yapıp şehirlerine dönüp, şehirlerine hizmet etmelerinde fayda var”.

BİHA