Osmanlı döneminden kalan pazar son demlerini yaşıyor

Şanlıurfa'da el dokuması halı ve kilimlere ev sahipliği yapan Osmanlı döneminden kalma tarihi halıcılar pazarında esnaf eski günlerini mumla arıyor.

ŞANLIURFA – Şanlıurfa’da 1566 yılında Osmanlı padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman döneminde yapılan tarihi Sipahi Pazarı, halıcılar çarşısı olarak biliniyor. Tımar sipahilerinin atlarının barınakları olarak yapılan pazar, sonraki dönemlerde ticaret merkezi haline geldi. Bir zamanların en kalabalık çarşısı bugünlerde eski cazibesini kaybetmiş durumda.

Yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan çarşıya artık kimsenin yolu düşmez olmuş. Çoğu esnaf siftah yapamadan dükkanını kapatırken bazıları çoktan dükkanların kapısına kilit vurmuş durumda.

Şüphesiz çarşının eski canlılığını yitirmesinde, el emeği göz nuru halıların teknolojinin gelişmesiyle fabrikasyon ürünlerin gölgesinde kalması en önemli etken. Buna bir de pandemi ile iç savaş ve kaosun hakim olduğu sınır ülkeleri Suriye ve Irak’la ticaretin sekteye uğraması eklendiğinde çarşı esnafı eski günlerini mumla arar hale geldi.

Halıcılar Esnaf Başkanı Ramazan Yıldız, BİHA’ya yaptığı açıklamada, çok zor günlerden geçtiklerini belirterek çarşının yeniden hareketliliğe kavuşması ve kalkınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin kendilerine destek olmasını istedi.

 

 

YILDIZ: “BU ÇARŞIYA EL ATILMASI LAZIM”

Yıldız, esnaf haricinde ne yerli ne de yabancı müşteri bulunduğunu belirterek, “Pandemi ortadan kalkarsa, müşterilerimiz gelmeye başlarsa, çarşıda hareketlilik başlar. Şu an çarşının yarısı kapalı yarısı da açık. Yetkililerden beklentimiz bu tarihi bölgelerin tanıtılması konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Büyükşehir’den biraz daha azami hassasiyet gösterilmesi lazım. Bu çarşıya el atılması lazım. Çarşının giriş çıkışları biraz sıkıntılı” dedi.

 

Sabah namazı sonrası çarşının girişinde yapılan duayla esnafın kepenklerini kaldırması gibi alışkanlıkların yok olduğuna değinen Yıldız, “Bugün saat 09-10 olmuş herkes yatıyor çünkü alışveriş olmuyor. Bölgemiz sınır ticaretiyle canlanırdı. Artık sınır ticareti de yapılmıyor. Suriye, Irak ve İran gibi sınır komşularla ticaret yapılamıyor. Bu üç sınır ülke ile bir an önce ticaretin başlaması lazım. Eğer ticaret başlarsa diğer ülkelerle yine canlanma olur” ifadesini kullandı.

 

 

TOPTAN: “BİRKAÇ YIL SONRA DEVRİ BİTER”

Çarşının en eski esnaflarından Faruk Toptan, baba mesleğini yapanlardan.

“Gözümüzü burada açtık, halen işimizi yapıyoruz” diyen Toptan, çarşının hareketli günlerinin artık geride kaldığını söyledi. Toptan, özellikle pandeminin kendilerini çok etkilediğini belirterek, şunları söyledi:

“Artık turlar yapılmıyor. Esnaf için turlar çok önemli ama maalesef o da şu anda yok. Bu çarşıda genellikle el işi sanatı ürünleri satılıyor. Köylerden kentlere göç olunca, el sanatı halılarda rağbet azaldı. Birkaç yıl sonra bu halıların devride biter. Teknoloji ve makineleşme ortaya çıkınca, alıcılar artık hazır halılara yöneldi. El işi halılar, değerli olduğu için pahalıdır”.

 

Sinan ÖZDEMİR - ÖZEL HABER / BİHA