Müteahhitler Birliği’nin açıklamasına Yapı Denetim Kuruluşları Birliği’nden tepki

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Şanlıurfa Şubesi, Şanlıurfa Müteahhitler Birliği Başkanı Mustafa Önal’ın  yapı denetim ücretlerine yapılan yüzde 80 zamla ilgili açıklamasına tepki gösterdi.

Son dönemdeki zamlardan inşaat sektörü de nasibini aldı. Sektördeki birçok ürüne zam gelirken, yapı denetim ücretlerine de zam yapıldı.

Şanlıurfa Müteahhitler Birliği Başkanı Mustafa Önal, gelen zamlara tepki gösterdi. Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Önal, “Yapı denetime yüzde 80 zam yapıldı. Sayın Cumhurbaşkanım bu zam kime yarıyor ve bu yapı denetimin maliyeti nedir? Bir şey ürettiği yok. Sadece kontrol yüzde 80. Zaman inşaat sektörünün kaldıracağı bir zaman değildir” paylaşımında bulunu.

Önal’ın açılamasına karşılık Yapı Denetim ve Laboratuvar Kuruluşları Birliği Şanlıurfa Şubesi de yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Yapı denetim firmaları öncellikle böyle hedef şaşırtma ve tepkiyi başka kanallara angaje edilmek için seçilecek kamusal hizmet veren kurumlardan olmamıştır ve olmayacaktır.

Görevi, Can ve mal güvenliğini teminen, imar planına, fen, sanat ve sağlık kurallarına, standartlara uygun kaliteli yapı yapılması için proje ve yapı denetimini sağlamak olan kuruluşlarımız, eğitimi olmadığı halde müteahhitlik yapabilen şirket/şahıslar ile karıştırılmamalıdır. Bir yapı denetim kuruluşunun lisans alabilme şartlarından habersiz, “Ne üretiyorlar” ifadesini kullanan bir şahsın Şehrimizde Müteahhitleri temsil etmesi üzücüdür. Müteahhitler derneğinin yapı denetim firmalarına en fazla sahip çıkması gereken taraf olması gerekirken, hedef almaları “Denetimsiz Yapılar Mı İstiyorlar” sorusunu akla getiriyor.

Bir yapı denetim kuruluşu açılması için öncellikle bakanlığa başvurulup gerekli şartlar (5. Tane farklı disiplinlerden mimar ve mühendis denetçi en az bir mühendis yada mimar kontrol elemanı, 100 m2 gerekli şartları sağlayan büro 5 bilgisayar 3 yazıcı 3 araba şeklinde fiziki donanımdan sonra gerekli teminat 866.937,56  TL (sekizyüzaltmışaltıbindokuzyüzotuzyediliraellialtıkuruş) sağladıktan sonra bakanlığın onayı ile ) oluştuktan sonra binaları yapı sahibiyle anlaşılarak müteahhit firmalar kamusal hizmet olan denetleme yapılır.

Yapılan açıklama çok manidar olup Yapı Sahibi adına müteahhit firmaları denetleyen yapı denetimler hedef alınmıştır ve ne üretiyorlar ki ne giderleri var ki denmiştir.

Devletin belirlediği emlakçı satış bedelinin yüzde 2+KDV (yüzde 18)  satış yapıldıktan sonra hiçbir sorumluluğu kalmayan bir sektör.

Yapı denetim bedeli yapı yaklaşık maliyetinin yani müteahhit firmanın karı hariç yüzde 1,5 bunun içinde kurumlar vergisi yüzde 22, KDV yüzde 18, bakanlık payı yüzde 3, ilgili idare payı yüzde 3 yani bizden doğrudan ve dolaylı şekilde yüzde 46’lık bir kesinti oluyorken geriye kalan kısmın içinde çalışan en az 6 farklı mühendislik dalından deneyimli mimar ve mühendisin maaşları ve sgk primleri, büro masrafları, muhasebe giderleri kırtasiye giderleri, yakıt giderleri ve en önemlisi laboratuvar(Yapı Denetim Bedelinin en az yüzde 10 )giderleri...

Burada söylenmek istenen aslında ne kadar ucuz olarak belirlenen bir işi ne kadar maddi ve manevi giderleri kadar aslında Ömür Boyu Yapının Sorumluluğunu Üstlenen bizleri böyle tartışmaların içine çekilmek istenmesi.

Denetim bedelleri her yılın sonunda bakanlığın kanun ile koruma altına aldığı ve yıllık TÜFE oranında yapıldığı bilinmesine rağmen;

Bu zor şartlar altında kamusal ve kutsal olan denetim sürecini yürütmeye çalışan bizler devletin piyasaları her rahatlatma girişiminde bankalar için verdiği indirim oranının kat kat fazlasını evlerine zam şeklinde yansıtan müteahhitlerin böyle bir açıklamayı kendileri üzerinde oluşan baskıyı başka kanallara angaje etme girişimlerini biz yapı denetim firmaları üzerinden yapmaları çok üzücü ve manidar olarak karşılanmıştır…”.

BİHA