ŞANLIURFA - Tarımın başkenti olarak nitelendirilen Şanlıurfa’da yaklaşık 6 milyon 394 bin dekar alanda hububat tarımı yapılıyor. Kentte, Türkiye'deki mercimeğin yüzde 36'sı, buğdayın yüzde 10'u, arpanın ise yüzde 11'i üretiliyor. Ancak çiftçiler geçen yıl yağışların mevsim normallerinin altında gerçekleşmesiyle kuraklık endişesi yaşadı ve verimsiz bir sene geçirdi. Çiftlerin yüzü son günlerdeki kar ve yağmurla güldü. Kar yağışı ve yağmur başta hububat olmak üzere tarımsal ürünlerde yüksek rekolte beklentisini artırdı.
Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, sağanak ve kar yağışı sayesinde kuraklığın bir nebze olsun dineceğini vurgulayarak, hasatta yüksek verim beklendiğini söyledi.
ÖZTÜRKMEN: “KAR TOPRAĞIN BÜTÜN İHTİYACINI KARŞILADI”Yağan karla hem baraj sularının artacağını hem de bitki ve toprağın suya doyacağını belirten Doç. Dr. Öztürkmen, kar yağışının tarım için önemli bir etken olduğunu kaydetti.
“Kar yağışı çiftçimizin yüzünü güldürdü” diyen Öztürkmen, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Karın yavaş yavaş erimesi ve toprak içerisine girişi yavaş olduğu için hem bitki besin elementlerini daha iyi besliyor hem de bitkinin ihtiyacı olan suyu iyi depolamış oluyor. Yer altı su seviyesini yükseltiyor. Barajlardaki su seviyesinin artışını da sağlamış oluyor. Bu da ekstra iyi bir şeydir. Normalde her bitki iyi yetişmek için, iyi büyümek için, iyi ürün vermek için yıl içerisinde belli bir süre soğuklaması lazım. Dolayısıyla bu 0 derece ya da 0 derecenin altına yaklaşan hava soğukluğu kar ile beraber karşılayınca hem daha iyi verim olacak hem de bitkinin ihtiyacı olan besini verecektir ve verimini de arttıracaktır.”
MELİK: “KURAKLIK TEKRARDAN GELEBİLİR”Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Melik de kar yağışıyla barajdaki su seviyesinin arttığını ve topraktaki besin ve verimliliğin karşılandığını belirtti.
“Kuraklığın gitmesi için önemli olan yağışların periyodik bir şekilde gitmesi ve yağışın bir kere değil belli aralıklarla belli metre küplerle yağması gerekiyor” diyen Abdullah Melik, Urfa’da özellikle ilkbahar yağışlarının çok önemli olduğunu vurguladı. Melik, “İlkbahar yağışları olmazsa kuraklık tekrardan yaşanabilir” ifadesini kullandı.
Melik, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ekilen tohumlar az bir yağmurla çimlenmişti ama gelişimi için çok yeterli değildi. Karın ve yağmurun yağması çiftçinin ürütmesi açısından iyi bir olay oldu. Atatürk Barajı’nda da yaklaşık olarak bir milyar metre küp bir su eksikliği oluşmuştu. Bu karın yağmasıyla yaz sezonunu da büyük ihtimalle sıkıntısız bir şekilde geçireceğimize benziyor.”
MELİK: “YAĞIŞ VARSA BEREKET VAR”Abdullah Melik, toprağın bereketini arttıran karın aynı zamanda toprağı bütün besinlerle doydurduğunu kaydetti. Melik, üreticilerin ve çiftçilerin yağış olmazsa sıkıntı yaşayabileceklerini de dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Karın emilimi yavaş yavaş oluyor ve böylece toprakla buluşuyor. Bununla beraber toprağa ciddi anlamda doyurmuş oluyor. Önümüzdeki aylarda kuraklığın gitmesi için yağışın gelmesi gerekiyor. Bu yağış yeterli değil, daha çok yağışın olması lazım, en önemlisi ise ilkbahar aylarındaki yağıştır. Tam bitki oluşuyorken özellikle yağışlara ihtiyacı olur bitkinin.”
BİHA