Urfa’da hekimler iş bıraktı

Çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve ücretlerin düzenlenmesi talebiyle yurt genelinde iş bırakma eylemi yapan HEKİM-SEN üyeleri Urfa’da da tam gün iş bıraktı.

ŞANLIURFA - Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları Kamu Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (HEKİM-SEN) üyesi sağlık çalışanları ülke genelinde bir gün iş bıraktı. Sendikanın eylemi kapsamında, Acil Servis ve Poliklinikleri, Kovit, Doğum Salonu, Onkoloji, Hematoloji Poliklinikleri ve tüm yatan hasta servis çalışmaları hariç tüm sağlık kurumların da bugün tam gün iş bırakıldı.

HEKİM-SEN’in iş bırakma eylemine Karaköprü’deki Şanlıurfa Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi hekimleri de destek verdi. Hastane önünde basın açıklaması yapan hekimler, sağlıkta şiddetin önüne geçilmesi ve meslek sorunlarının çözülmesi için yetkililere seslendi.

"Artık haykırışlarımız duyulsun istiyoruz" denilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Yıllardır var olan, katmerlenen, çözülmeyen sorunlarımızın üzerine yenileri eklenmiş; hekimlik değersizleştirilmiş, maddi ve manevi itibarı yok edilmiştir. Hekimlik can çekişmektedir. Sağlıkta şiddet, malpraktis, mobbing ve ücret hak kayıplarının geldiği nokta, iyi hekimliği uygulanabilir olmaktan çıkarmıştır. Sahadan yükselen sesimizi Bakanlığımıza duyurmak istiyoruz. Güzel ülkemizde yeterli sayıda hekim yokken, bir hekimin yetişmesi 6 yıl, uzman hekimin yetişmesi en az 10 yıl iken; kamusal alandan hekim göçünü görmezden gelerek halkımızın sağlık talebinin karşılanmasının mümkün olmadığının görülmesini istiyoruz. Mesleğimizi yapmaktan korkar hale geldiğimiz malpraktis yasasının düzenlenmesini, sağlık hukuku mevzuatlarının hekim hakkı da gözetilerek yeniden değerlendirilmesini istiyoruz. Beklenen mükemmel hekimliğin, ancak ve ancak mükemmel bir sağlık sistemi ve mükemmel bir hasta ile olabileceğinin göz önünde bulundurulmasını istiyoruz."


"İNSANLIK DIŞI İŞ YÜKÜ ALTINDA EZİLİYORUZ"

Pandemi sürecinde gösterdikleri üstün gayretin şakşakla ödenemeyeceği vurgulanan açıklamada, "Bize vaat edilen ücret iyileştirilmesinin rafa kaldırılmasını kabul etmiyoruz. Hak ettiğimiz ücretlerimizde hiç bir iyileştirme yapılmaksızın 'Doktorlar hariç' ibaresi ile yardımcı sağlık personeline yapılan zamların döner sermayemizden karşılanacak olması sonucu gelir hak kaybına uğramak istemiyoruz. Muayenehanelerimizin kapatılması karşılığında düzenlenen döner sermaye yönetmenliğinin muhatabı, biz hekimler iken, döner sermayemizin sürekli azaltılmasını ve yok edilmesini istemiyoruz. Her gün artarak devam eden sözel ve fiziksel şiddete sosyal medyadan kınama değil, caydırıcı etkin bir yasa istiyoruz. 5 dakikada hasta bakmaya zorlanarak insanlık dışı iş yükü altında eziliyoruz. Tıbbi hata oranımız artıyor ve bu yüzden malpraktise maruz kalıyoruz. Bizden beklenen uzay çağındaki hizmet karşılığında, bize reva görülen ortaçağ anlayışını ve koşullarını, mobbingi kabul etmiyoruz. Zorla, zorbalıkla ve baskıyla yapılan hekimlik uygulamaları sonucu gelişen defansif tıp yaklaşımından, 'iyi hekimlik' çıkmayacağının görülmesini istiyoruz. İyi hekimlik için iyi yetişmek, iyi çalışma koşullarına sahip olmak ve iyi davranılmak isteğimizin duyulmasını istiyoruz" denildi.


"DÜZENLEMELER YAPILMASINI TALEP EDİYORUZ"

Aile hekimliklerinin binalarının ve işinin devamı için yapılan harcamaların 3 yılda yüzde 250 civarı artmışken harcama için verilen ücretlerin yüzde 60 artmasının asla kabul edilmeyeceğinin altı çizildiği açılamada, asistan hekimlerin Uluslararası Çalışma Örgütü’nün sözleşmelerine aykırı şekilde insanlık dışı çalıştırılmasının kabul edilemeyeceği kaydedildi. Açıklama, şöyle sürdü:

"Uykusuz 36 saat insanlık dışı nöbetlere bir an önce son verilmesini mobbing ile ilgili ciddi düzenlemelerin yapılmasını talep ediyoruz. Diş hekimlerine kulak verilmesini özlük haklarının hekimlerle birlikte iyileştirilmesini istiyoruz. Özetle, biz hekimiz! Bir ananın gözündeki yaş, dilindeki duayız, bir babanın alın teri, giymediği hırkasıyız! Birbirimize tutunduk, Hekim-Sen'i kurduk. Haklarımız için sesimiz gür, haklı isteklerimiz için kararlıyız. Bakanlığımızın Hekim-Sen’i görmesini, duymasını ve konuşmasını istiyoruz".

BİHA