Bu kış dişlerinizi nasıl sağlıklı tutarsınız?

Soğuk havalar, özellikle diş hassasiyeti sorunlarıyla uğraşıyorsanız, dişlerinizde ağrılara neden olabilir. Diş Hekimi Pertev Kökdemir, diş hassasiyetini önlemek için bazı bilgiler verdi.

Diş Hekimi Pertev Kökdemir, soğuk havalarda diş hassasiyetiyle birlikte oluşan ağrıların sebebini anlattı.

Diş Hassasiyetine Ne Sebep Olur?

Birçok insanın diş hassasiyetinden muzdarip olduğunu belirten Kökdemir, çoğu hassasiyetin kendi kendine geçtiğini vurguladı. Kökdemir, uzun süreli diş hassasiyeti yaşandığında bunun daha büyük bir sağlık sorununun işareti olabileceğini ifade ederek, şunları söyledi:

“Dişlerinizde 2-3 günden uzun süren aşırı hassasiyet varsa, diş hekiminize başvurmanız önemlidir. Diş hassasiyetinin nedeni kişiden kişiye değişsede, hemen hemen her zaman aşınmış diş minesi nedeniyle açığa çıkan dentin yüzeyi bu duruma sebep olur. Diş minesi, dişlerinizin iç tabakasını (dentin) koruyan katmandır. Diş minesi aşındığında, hassas dişleri sıcak ve soğuktan koruyacak hiçbir şey kalmaz.”

Pertev Kökdemir, diş minesinin kaybedilme sebeplerini ve çözüm önerilerini ise şu şekilde sıraladı:

“Yanlış fırçalama veya sert fırçalama: Çok sert bir diş fırçası kullanmak dişlerinize gereksiz baskı uygulayabilir. Çok kuvvetli fırçalamak diş minesini aşındırabilir ve dentini açıkta bırakabilir. Orta sert diş fırçasıyla dairesel hareketler yaparak ve çok baskı uygulamadan dişlerinizi fırçalamak aşınmayı azaltacaktır.

Diş plağı birikmesi ve diş çürümesi: Plağı etkili bir şekilde temizlemezseniz, sertleşerek tartar oluşturabilir ve diş çürümesine katkıda bulunarak dentini daha fazla açığa çıkarabilir. Günde iki kez fırçalamak, günde bir kez diş ipi kullanmak ve düzenli diş temizliği için diş hekiminizi ziyaret etmek çok önemlidir.

Diş gıcırdatma: Diş gıcırdatma nedeniyle oluşan sürtünme, minenizi aşındırabilir ve basınç, daha sonra bakteri ve enfeksiyonları çekebilecek çatlaklara neden olabilir. Ortaya çıkan çatlakları ve dentin yüzeyini kapatacak nitelikte diş macunu kullanmak ağrınızı ve sızlamanızı ortadan kaldırabilir.

Diş eti hastalığı: Tartar oluşumu dişlerinize ve diş etlerinize zarar verir. Zamanla diş etleriniz iltihaplanabilir ve enfekte olabilir, sonunda diş etleriniz çekilebilir. Açığa çıkan kök yüzeyi korumasızdır ve soğuk havada nefes alış verişimizden ve farklı sıcaklıklardaki yiyecek ve içeceklerden etkilenebilir. Eğer açığa çıkan kök yüzeyi çok büyük değilse bu yüzey dolgu ile kaplanabilir. Ancak daha büyük yüzeyler açığa çıkmışsa porselen diş ile korunmaya alınabilir.”


Bu Kış Dişlerinizi Nasıl Sağlıklı Tutarsınız?

Kökdemir, diş hassasiyetini azaltmak ve gülüşü sağlıklı tutmak için düzenli kontrol ve diş taşı temizliğini ihmal etmemek gerektiği uyarısında bulundu. Diş hekimi, gece diş gıcırdatma problemi olanların gece plağı ile uyuması tavsiyesinde bulundu.

BİHA