Soğuk havalara kış çayı kalkanı

Soğuk kış günlerinde vücut direncini artırmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için içilmesi gerekenlerin arasında kış çayları da bulunuyor.

Sadece hasta olunduğunda değil hastalığa karşı da önlem almak için bitki çayları tüketebilirsiniz. Baharatlarla da zenginleştirilen birçok bitki çayı kış mevsiminde tüketilebilir. Şanlıurfa 75. Mesleki Eğitim Merkezi’nde Yiyecek İçecek Hizmetleri Öğretmeni Abdullatif Yılmaz, Bizim Haber Ajans'a (BİHA) kış aylarında içebileceğiniz bitki çayları ve faydalarını anlattı.

Kış günlerinde bağışıklığı güçlendirmenin önemine vurgu yapan Yılmaz, “Soğukların gelmesiyle birlikte vücut direnci düşüyor. Vücut direncinin düşmesi vücudun yağlanmaya başlamasıyla bazı mikroplara karşı bağışıklık gittikçe zayıflıyor. Bağışıklığı güçlendirmek için, enfeksiyonlar, nezle, soğuk algınlığı gibi vücut direncinin düşmesine bağlı hastalıklar için bazı bitkiler kullanılmış ve bu bitkiler çay şeklinde tüketiliyor” dedi.

Yılmaz, soğuk algınlığından ve gripten korunmak için en çok tercih edilen bitkilerin arasında ıhlamur, ada çayı, hibiskus, kekik, zencefilin yer aldığını belirtti. Yılmaz, kışın önce çıkan bitki çaylarını ve bunları tüketirken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

ADA ÇAYI

Ada çayının sayısız şifaları ve faydaları vardır. Ada çayı bu zamanlarda yanınızda olacak çok etkili bitki çaylarından biridir. Soğuk algınlığı, nezle, kış hastalıklarına iyi gelen bir bitkidir. Mide rahatsızlığı olanlar 1 fincan tükettiğinde rahatlatır.

ZENCEFİL ÇAYI

Kış çaylarının belki de en sağlıklılarından biri de zencefille yapılan özel bitki çayları. Tadı çoğu kişiye çok lezzetli gelmese de zencefilin faydaları saymakla bitmiyor. Kalp sağlığını koruyor, bağışıklığı güçlendiriyor. Limonla tatlandırarak hem lezzetli hem de sağlıklı bir zencefil çayı demleyebilirsiniz.

HİBİSKUS ÇAYI

C vitamini açısından son derece zengin bir bitkidir. Antioksidan açısından C vitamini içeriği sayesinde grip ve soğuk algınlığına karşı da etkilidir. Özellikle kış aylarında hastalıkların artma sebebiyle birlikte vücuda zarar veren eksik olan her şeyi karşılayan bir bitki. Hastalıklara yardımcı bir çaydır. Bitkileri her zaman koruyucu amaçla kullanmak gerekiyor. Günlük kullanımda 1-2 fincan içilmesi yeterlidir.

KEKİK ÇAYI

Antioksidan ve anti-viral özellikleri nedeniyle binlerce yıldır hastalıkların tedavilerinde özellikle çay olarak tüketilmektedir. Kekik çayı, öksürükleri yatıştırmaya, ateşi düşürmeye, soğuk algınlığı ve enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur.

IHLAMUR ÇAYI

Ihlamur hasta olunduğunda ya da soğuk kış gecelerinde en çok tercih edilen bitki çayları arasındadır. Ihlamur ağacının yaprakları güçlü antioksidanlardan içermektedir. Bu nedenle soğuk algınlığı, nezle ve gribal enfeksiyonların tedavisinde etkilidir. Ihlamur çayının buharı burun tıkanıklığını açar, sıcak çayı ise boğaz ağrısına ve öksürüğe iyi gelir.

Sinan ÖZDEMİR- İbrahim Halil ASLAN - ÖZEL HABER / BİHA