Kayıp mezar davası tekrar açıldı!

Şanlıurfa Barosu’nun Bediüzzaman Said Nursi’nin kayıp mezarının bulunması için açmış olduğu dava iki yılı aşkın süredir devam ediyor. Baro, Şanlıurfa Valiliğine yaptıkları müracaatın reddine karşı bu kez idari işlemin iptali için dava açtı.

ŞANLIURFA - Şanlıurfa Barosu, mezarı Şanlıurfa’da bulunan ancak daha sonra naaşı buradan alınan Bediüzzaman Said Nursi’nin kayıp mezarının yeri için 2019 yılında dava açtı.

Şanlıurfa Valiliğine müracaat eden baro, Genelkurmay Başkanlığına ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) arşivlerinde Said Nursi’yle ilgili bilgilere ulaşılması talebinde bulundu. Şanlıurfa Valiliği de 18 Nisan 2019 tarihinde, arşivlerinde konuyla ilgili herhangi bir bilgi ve belgeye rastlanılmadığı yanıtını verdi.

Şanlıurfa Barosu da taleplerinin reddedilmesinden ardından Şanlıurfa Valiliği aleyhine Şanlıurfa 1. İdare Mahkemesine 18 Nisan 2019’da idari işlemin iptal davası açtı. Şanlıurfa 1. İdare Mahkemesi de 5 Temmuz 2019’da vermiş olduğu kararda davayı ehliyet yönünden usulden reddetti.

Şanlıurfa Barosu, bu kez ret kararı üzerine Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi 4. İdari Dava Dairesine istinaf başvurusunda bulundu. Söz konusu istinaf mahkemesi de baronun yaptığı başvuruyu kabul ederek davanın yeniden görüşülmesine hükmetti.

İstinaf mahkemesinin vermiş olduğu karar sonrasında Şanlıurfa 1. İdare Mahkemesinde yeniden görülen davanın duruşması dün yapıldı. Bahse konu duruşmaya Şanlıurfa Barosu Yönetim Kurulu’nu temsilen Baro Genel Sekreteri Av. Müslüm Baran ile baro vekili olarak Av. Nurullah Küçükoğlu katıldı.

Said Nursi’nin naaşının kayıp olmasının çelişkili geldiğini belirten Av. Nurullah Küçükoğlu, davayla ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Said Nursi’nin isminin Türkiye’nin değişik illerinde onlarca okula verildiği bir durumdayız. Şu anda Urfa’da bile birden fazla okula ismi verilmiştir. Eserleri 2014 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla koruma altına alınıp Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından basımı yapılmış ve Türkiye’nin önemli bir kesimi fikirlerini benimsenmiştir. Dolayısıyla bu anlamda hala naaşının kayıp olması, şu anda bununla ilgili bilgi ve belgenin olmaması büyük bir çelişkidir.”

Av. Küçükoğlu, mahkemenin vereceği iptal kararıyla bu çelişkinin giderilmesinin yolunun açılacağını vurgulayarak, mahkemeden işlemin iptali yönünde adil bir karar beklediklerini kaydetti.

Şanlıurfa 1. İdare Mahkemesi tarafları dinlediği dünkü duruşmanın ardından kararını yaklaşık 15 gün sonra açıklayacak.

BİHA