Resmi Gazete’de yayımlandı! Sit alanı ilan edildi

Kültür ve Turizm Bakanlığınca, Haliliye’de Boncuk Mahallesinde bulunan Boncuk Kaya Mezarları birinci derece sit alanı ilan edildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca, Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesinde Boncuk Mahallesinde bulunan Boncuk Kaya Mezarları’nın “birinci derece arkeolojik sit alanı” olarak tesciline ilişkin ilan Resmi Gazete’de yayımlandı.

Resmi Gazete’deki karara göre,

“Boncuk Kaya Mezarları’nın 1. Derece Arkeolojik  Sit Alanı Koruma ve Kullanma Koşullarının:

Bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak bir sit alanıdır.Kesinlikle hiçbir yapılaşmaya izin verilemez.Resmi ve özel kuruluşlarca zorunlu durumlarda yapılacak alt yapı uygulamaları, müze müdürlüğünün ve varsa kazı başkanının görüşü alınarak kurulumuzca değerlendirilir.Yeni tarımsal alanlar açılamaz. Toprağın sürülmesine yönelik tarımsal faaliyetler yapılamaz. Mevcut ağaçlardan ürün alınabilir.Taş, toprak, kum vb. alınmasına, kireç, taş, tuğla, mermer, kum, maden vb. ocakların açılmasına, toprak cüruf, çöp, sanayi atığı ve benzeri malzeme dökülmesine izin verilmez.Parsellere ilişkin tevhit ve ifraz işlemleri taşınmaz kültür varlıklarının mahiyetine tesir etmeyecek şekilde kurulumuzdan izin almak koşuluyla yapılabilir.

Şeklinde 6 madde olarak belirlenmesine karar verildi”.

BİHA