Şanlıurfa'da İnşaat Müteahhitleri iş bıraktı

Şanlıurfa'da inşaatçılar iş bıraktı.

İnşaat malzemelerindeki fiyatlarındaki fahiş artıştan dolayı iş bırakan müteahhitler, Şanlıurfa’da basın açıklaması düzenledi. Açıklamada, fahiş zamlarla birlikte inşaat sektöründe yaşanan olumsuzluğun, 250 alt sektörü, milyonlarca tüketiciyi,

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu'nun (İMKON) daha önceden sinyalini verdiği boykot, tüm Türkiye’de olduğu gibi Şanlıurfa’da da bugün itibariyle başladı. Kentte başlayan 15 gün sürecek olan boykot, 24 Eylül'de sona erecek. O zamana kadar yapımı devam eden tüm inşaat faaliyetleri durdurulurken, İMKON Şanlıurfa Başkanlığı tarafından konu ile ilgili basın açıklaması yaptı. Açıklamada müteahhitler adına Şanlıurfa Müteahhitler Birliği Başkanı Mustafa Önal konuştu.

 

“FAHİŞ FİYAT ARTIŞLARI PİYASA İSTİKRARINI OLUMSUZ ETKİLEDİ”

Başkan Mustafa Önal yaptığı açıklamada, “Kamuoyunun ve sizlerin de bildiği üzere; Türkiye inşaat sektörünün çatı kuruluşu olan İMKON öncülüğünde, temel inşaat malzemelerinde yaşanan fahiş fiyat artışlarıyla uzun zamandır topyekûn mücadele edilmektedir. Türkiye ekonomisinin stratejik sektörleri arasında başı çeken inşaat sektörünü en çok etkileyen faktör, girdi mamullerinden olan çimentoya yapılan fahiş zamlardır.Fahiş zamlarla birlikte inşaat sektöründe yaşanan her olumsuzluk; 250 alt sektörü, milyonlarca tüketiciyi, kentsel dönüşümü, vatandaşın ucuz konuta erişimini, istihdam gücünü ve piyasa istikrarını olumsuz etkilemektedir” dedi. 

 

“ÇİMENTO FİYATI SON DAMLA OLDU”
Malzemelere enflasyon ve döviz artışının üzerinde zamlar yapıldığını aktaran Önal, “Özellikle çimento sektöründe yapılan ve fahiş oranlara varan zamlar müteahhitlik sektörü ve kamu adına artık kabul edilemez seviyeye ulaşmıştır. İnşaat sektörünün karşı karşıya kaldığı fahiş fiyat artışlarını;  başta Ticaret Bakanımız olmak üzere diğer ilgili bakanlarımıza defaten aktardık. Maalesef fiyatlara yansıyan olumlu bir netice alamadık. Özellikle çimento fiyatlarında yaşanan tekelci fiyat uygulaması ve keyfiyete bağlı zamlar, bardağı taşıran son damla olmuştur” dedi.

 

“BAŞKA ÇARE KALMADI”
İnşaat sektörü olarak “İş bırakma ve Boykot” hakkını son zamanlardaki doğal afetlerden dolayı kullanmayı uygun bulmadıklarını ifade eden Önal, “Ancak, sosyal medya ve basın üzerinden, özellikle çimento sektörünün fahiş zamları geri çekmesi yolunda verdiğimiz mücadeleye, çimento sektörünün yeni zamla karşılık vermesi, Türkiye inşaat sektörüne  , “İş Bırakma ve Boykot” dışında başka bir seçenek bırakmamıştır.  Alınan karar gereği bizlerde çimento sektörünün haksız ve fahiş fiyat artışlarına sessiz kalmayarak inşaatlarımızı 24 Eylül tarihine kadar durduruyoruz ”ifadeleri kullanıldı.